Crăciun cu proteste în Ucraina

IMAGINI IMPRESIONANTE Ucraina, miting gigantic: sute de mii de manifestanti au cerut demisia presedintelui Ianukovici in centrul Kievului. Manifestantii au darimat si decapitat o statuie a lui Lenin, punand in loc afis cu mesajul ‘Ianukovici, tu esti urmatorul’

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 8 decembrie 2013, 12:08 Actualitate | Internaţional
Statuia lui Lenin, doborata si distrusa cu barosul de protestatari

Statuia lui Lenin, doborata si distrusa cu barosul de protestatari

Foto: Agerpres/AP

 Sute de mii de manifestanti anti-Putere au ocupat centrul Kievului duminica in cel mai mare miting inregistrat dupa ce presedintele Victor Ianukovici a refuzat in ultimul moment sa semneze un acord cu UE, indreptindu-se in schimb spre un acord cu Rusia. Manifestantii au cerut demisia lui Ianukovici, acuzat ca vinde tara Moscovei. Acestia au daramat si au decapitat o statuie a lui Lenin din Kiev iar pe postamentul unde fusese amplasata statuia de granit au lipit un afis cu mesajul “Ianukovici, tu esti urmatorul!”. Agentiile de presa si ziarele occidentale scriu ca presiunea pusa pe presedintele Ianukovici este uriasa, iar miscarile politice ale acestuia sint extrem de limitate.

Vezi IMAGINI VIDEO impresionante filmate de corespondentul Radio Europa Libera din varful monumentului care marcheaza Piata Independentei din Kiev cu sutele de mii de oameni adunati la mitingul de duminica:

  • Cele mai importante momente ale mitingului de duminica:

———————————-

Ora 21.01: Mii de protestatari intentioneaza sa ramana peste noapte in Piata Independetei, in timp ce cateva sute de activisti stau de paza in diferite puncte ale perimetrului ocupat de manifestanti, scrie KievPost. Acestia sustine ca vor sa protejeze actiunea de asa numitii agitatori.

“Ziua de astazi a trecut aproape fara nicio provocare, cativa oameni beti, insa vom pazi atent piata peste noapte, a declarat Mykhailo Zhmurkevych, un student originar din vestul Ucrainei.

Acesta a precizat ca a fost organizat “un grup de supraveghere”, de circa 800 de persoane, care sa stea de paza pentru a preveni eventuale atacuri precum cel din 30 noiembrie cand politia a recurs la forta pentru a dispersa multimea din piata.

Atmosfera generala este una festiva, unii protestatari fiind vazuti dansand si cantand.

(restul aici)

Lenin decapitat: Revolutie la Kiev

Vladimir Tismaneanu decembrie 8, 2013 Global / EuropaPolitica & DoctrineReactie rapida
22 comentarii 1,816 Vizualizari

Ma pregateam sa scriu un articol despre Lenin in decembrie 1923. Deci despre penultima luna de viata a celui care a intemeiat dictatura bolsevica, un regim care a subjugat, a terorizat si a martirizat milioane de oameni in numele unei utopii aberante. Iata ca istoria inainteaza intr-un ritm ametitor. Astazi, protestatarii ucrainieni au daramat statuia lui Vladimir Lenin din Kiev si i-au retezat capul. Este finalul simbolic al calcaiului de otel al bolsevismului in acea tara. In octombrie 1956, la Budapesta, a fost demolata statuia lui Stalin. Pe piedestal n-au ramas decat cizmele. Aceste cizme bolsevice care au dorit sa stea de-a pururi peste gurile oamenilor, peste mintile lor. Imperialismul neo-bolsevic a primit azi o lovitura mortala.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10504098/Ukraine-protesters-topple-Lenin-statue-in-central-Kiev.html

Am scris aici zilele trecute un articol cu titlul “Revolutie!”, spuneam ca meteorologia politica nu poate face predictii precise ori macar aproximative, asemeni celei a timpului probabil. Dar sunt lucruri care prevestesc o revolutie. Le putem constata, mai ales daca tinem cont de lectiile anului 1989. Intre acestea mobilizarea civica a guvernatilor (deci a societatii civile) si stupiditatea guvernantilor (cei numiti de Stephen Kotkin societatea necivila). Ucrainienii nu vor sa fie la cheremul Moscovei, nu accepta diktatul lui Putin, vor sa faca parte din Europa, nu din Eurasia. Au tot dreptul sa-si aleaga soarta, iar Vladimir Putin trebuie sa inteleaga ca nu poate sa umileasca natiunile fostei URSS si ale fostului Bloc Sovietic dupa cum i se nazare.

Solidaritatea cu protestatarii din Ucraina este testul vointei noastre de a fortifica mostenirile nobile ale revolutiilor din 1989. Decapitarea statuii lui Lenin anunta intrarea intr-o noua faza a revolutiei. Ucraininenii nu au nici cea mai mica intentie sa satisfaca visele unor stangisti cabotini care vor sa “retesteze ipoteza bolsevica”. Sunt satui de “Marele Experiment”. Le-a ajuns Holodomorul.

http://www.unitedhumanrights.org/genocide/ukraine_famine.htm

Sa urmarim cu atentie evenimentele si sa speram ca se va evita violenta. Cum am mai scris, revolutiile din 1989 au fost, ca directie de gandire si actiune, anti-ideologice si anti-utopice. Au respins violenta. E vorba de revolutii auto-limitate, deci inradacinate in decenta si civilitate. Chiar in Romania, nu revolutionarii, ci guvernantii (intai paranoicul Ceausescu, apoi impostorii fesenisti condusi de Ion Iliescu si Petre Roman) au fost cei care au recurs la violenta.

Un caveat: sunt de acord cu un bun prieten care im scrie ca “decapitarea din seara asta nu are neaparat are o simbolistica definitiva. Asta ramane de vazut. Statuia a mai cazut o data sub Iuscenko si au pus-o la loc, e o recurenta in ambele sensuri (sacralizare-desacralizare)”.

Recomandare de lectura: o pozitie echilibrata a unuia dintre cei mai respectati istorici ai Europei Centrale si de Est, Timothy Snyder.

“If this is a revolution, it must be one of the most common-sense revolutions in history. But the desire of so many to be able to have normal lives in a normal country is opposed by two fantasies, one of them now exhausted and the other extremely dangerous.”

http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2013/dec/05/ukraine-protests-way-out/Categories: Articole de interes general

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: