Prin Silvia, despre menoniți

Numai Dumnezeu și veșnicia vor putea răspunde la întrebarea: Ce i-a făcut pe creștinii menoniți și amiși din America să dea o mână de ajutor creștinilor din România !

Ce au însemnat însă acești oameni pentru noi, românii, este mult mai ușor de identificat.

1. Într-o vreme de adâncă persecuție și de lipsuri materiale, menoniți și amișii de la Christian Aid for România, și apoi Christian Aid Ministries, au fost oxigenul necesar pentru o supraviețuire decentă.

a. Foarte multe familii sărace, identificate și recomandate de păstorii bisericilor locale, au primit în fiecare lună, timp de mulți ani de zile, câte un pachet alimentar. În multe cazuri, acest pachet a reprezentat diferența dintre copii trimiși la orfelinat sau copii crescuți acasă, văduve și fete împinse spre depravare sau femei onorabile la casa lor.

Ohio cu fratele Pitt cu lopata

Cu fratele Petru Popovici la depozitul de alimente din Ohio.

b. Mulți păstori harnici care trebuiau să se deplaseze în teritoriu la numeroase biserici au primit câte o mașină Dacia, spre disperarea inspectorilor de la Departamentul Cultelor și a securității.

c. Bisericile au primit prima Biblie cu Explicații, una din cele mai îndrăgite colecții de Cântări ,,scrise“ adunate sub titlul ,,Laudele Domnului“ și o mulțime de alte cărți de literatură creștină care au stabilit un ton serios și un tonus bun pentru lucrarea din România.

d. După căderea comunismului, mai mult de o sută de vaci de mare productibilitate au zburat cu avionul peste ocean și au aterizat, spre uimirea românilor, pe aeroportul Otopeni. Se puneau astfel bazele fermei ,,americane“ de la Pătrăuți, unde aveau să se specializeze tineri fermieri români și profesori din instituțiile de zootehnie.

Ohio vaci la suceava

Familia Branzai la ferma din Pătrăuți

e. Tot la Pătrăuți a fost dusă în piese și montată ,,la fața locului“ clădirea depozitului CAM. Ridicată, ca în America, în timp record, această clădire a trezit uimirea sătenilor și a autorităților. Unii au crezut că a fost adusă cu elicopterele americane și plasată acolo peste noapte …

f. Lângă ferma de animale a luat ființă apoi o mini-colonie menonită. Ea a dat un sens educației copiiilor adunați la orfelinatul de acolo.

g. La marginea Sucevei a apărut apoi un mic magazin, ,,american“, unde s-au desfăcut spre populație producția de lapte, înghețată și literatură creștină.

h. Pentru familiile sărace au fost transportate peste ocean sobe speciale, cu capacitatea de a încălzi casa, dar și de a găti mâncarea.

i. Alături de ele au călătorit și mașini de cusut industriale, împreună cu kilometrii de materiale, pentru ca românii să învețe să coasă și să facă hăinuțe și plăpumioare pentru ei și pentru ceilalți săraci din jur.

j. La mici întreprinzători săraci li s-a pus la dispoziție sume decente pentru cumpărarea unui cal, a unei vaci sau pentru demararea unei afaceri de familie.

k. Probabil că cel mai important (dacă există așa ceva) și cel mai masiv program de ajutor a fost cel cu medicamente și aparatură medicală. Prin el au fost alinate multe suferințe,  s-au salvat vieți și s-au dotat o sumedenie de farmacii care au funcționat o vreme pe lângă bisericile din centrele mai importante.

N-ar fi drept însă să ne rezumăm la calitatea și cantitatea impresionantă a ajutorului material și umanitar. Menoniții și amișii din America au dus României și un alt fel de ajutor, mult mai însemnat și mult mai hotărâtor pentru eternitate: mărturia lor creștină.

Ohio

David și Erma Troyer, o gazdă extrem de primitoare la Ohio.

Ohio2

La David Troyer acasă cu Dumitru Buhai și familie tatălui meu, Vasile Branzai

a. Această mărturie a arătat românilor că America nu înseamnă doar deșănțare și decadență în mijlocul abundenței. Imaginea acestei mărturii i-a ajutat pe românii de toate culorile spectrului creștin și social-politic să vadă dincolo de perdeaua de fum a Hollywood-ului și dincolo de zgomotul asurzitor al muzicii de rock-and-roll. Prin mărturia menoniților și a amișilor, românii au putut descoperi America rădăcinilor creștine, America harnică și modestă a pelegrinilor plecați de sub persecuția europeană să-și trăiască libertatea de conștiință dincolo de ocean.

b. Această mărturie a arătat românilor că belșugul nu trebuie să te dea peste cap și să te facă să-ți pui poalele în cap. O moralitate de excepție, o foarte frumoasă etică a muncii și o hărnicie exemplară i-au făcut pe români să-și reexamineze propriile valori și năzuințe. Îmi amintesc de o vizită făcută la Galați, când la sesiunea de întrebări și răspunsuri, un român i-a denunțat ca ,,firești“ pe cei ce făceau naveta în Turcia ca să pună bazele unei afaceri proprii. Episcopii cu care eram atunci s-au mirat puțin de comunitarismul egalitar și de spiritul de dependență ,,viruoasă“ care încă mai persista în societatea scoasă doar de curând de sub socialism. După ce s-au consultat mai întâi ce să spună ca să nu jignească cugetul cuiva, m-au rugat să le traduc mărturiile personale. TOȚI aveau afaceri de familie. Ar fi putut face și altfel, dar au ales calea aceasta a micilor întreprinzători. L-a sfârșit le-au descoperit românilor și motivația opțiunii lor: ,,Ce ați fi preferat: să vă vedeți copiii plecând de acasă ca să lucreze în mijlocul unor oameni care nu vă împărtășesc valorile sau să-i creșteți pe lângă dumneavoastră, transmițându-le în fiecare zi felul dumneavoastră de a fi și protejându-i cu grijă de influențele melefice din lume ?“

De-a lungul anilor, astfel de echipe de episcopi și păstori menoniți au ținut studii biblice în foarte multe biserici evanghelice din România, expunându-și crezul și răspunzând întrebărilor curioase ale ascultătorilor.

În același context, trebuie să amintesc de hărnicia familiilor menonite venite să mânuiască ,,combinele“ de secerat pe care CAM le-a transporta în România. CAM le-a promis românilor din Moldova un târg: să-i lase să le recolteze recoltele de pe câmp în schimbul unei mici cantități de produse, care reprezentau diferența dintre mașinile americane de mare randament și pierderile masive cu care lucrau combinele românești. Aceste produse colectate urmau apoi să fie redistribuite familiilor cele mai sărace din comunitate. Au bătut palma și, în fiecare sfârșit de vară și început de toamnă, combinele începeau seceratul prin partea de sud a Galațiului și-l terminau în zonele de nord ale Botoșanilor. Dincolo de performanța combinelor, românii au fost impresionați până la uimire de hărnicia acestor fii de fermieri americani care lucrau toată ziua și nu plecau de pe câmp nici noaptea, dormind și mâncând acolo cu săptămânile.

c. Această mărturie a celor din CAM le-a arătat românilor preocuparea sănătoasă pentru binele altora; o preocupare care nu neagă binecuvântarea proprie, ci o condiționează. Cel care a zis: ,,Dați și vi se va da“ și-a ținut întotdeauna promisiunile !

d. Această mărturie le-a arătat creștinilor români că viața de familie este cel mai important capital al vieții și că nu se merită să ne așezăm altfel prioritățile, căci vom ajunge altfel să plângem pentru noi și copiii noștrii așezați pe un sac de bani. Trebuie să spun aici că cei dela CAM m-au ajutat să completez salariul meu de la biserica baptistă din Los Angeles, pentru ca Daniela să nu mai trebuiască să meargă la servici, unde era doamna sef de laborator, ci să-și poată îndeplini cea mai înaltă chemare a vieții, aceea de a fi acasă soție și mamă.

f. Mărturia menonită i-a obligat pe creștinii români să-și definească o proprie strategie de viață, bazată pe o scară de valori creștine. Literatura scrisă sau tipărită de menoniți a întreținut în România un curent de modestie și seriozitate, foarte necesar mai ales în periculoasa perioadă de tranziție prin care a trecut țara.

N-am epuizat nici pe departe identificarea ajutorului dat de menoniți și amiși creștinilor din România. Ar fi imposibil! Valoarea ajutorului material a depășit de mult cifra zecilor de milioane. Valoarea ajutorului creștin va fi măsurată, cântărită și descoperită doar în … veșnicie.

Ce le-am dat noi în schimb? Într-o ordine absolut aleatorie, aș nota aici câteva lucruri:

1. Românii le-au dat menoniților un câmp de lucru. Hărnicia trebuie să aibe un loc de desfacere. Bunătatea nu crește decât acolo unde are posibilitatea unor fapte bune.

2. Românii le-au dat menoniților posibilitatea să se întoarcă peste timp în zona unde își află rădăcinile. Persecutați în țările lor de obârșie, mulți anabaptiști au răspuns invitației țarinei Rusiei și au venit să se așeze în zona care este cunoscută azi sub numele de Ucraina, Bucovina și nordul Moldovei. S-a încercat atunci un transfer de civilizație și tehnologie, o influență adusă din apus cu scopul de a ridica nivelul de trai al pravoslavnicilor autohtoni. De aici, când au fost iar persecutați de urmașii țarinei, anabaptiștii aceștia și-au adunat bocceluțele și au emigrat dincolo de ocean.

3. Românii le-au mai dat menoniților și multe, foarte multe … bătăi de cap. Diferențele de consacrare și seriozitate creștină, discrepanțele dintre etica lor germanică și improvizațiile noastre mioritice au creat multe probleme și stări de criză. Necesitatea de a se căciuli înaintea autorităților române pentru a fi lăsați să ajute, plus refuzul lor consecvent de a mitui și a ,,unge“ balamalele ușilor care trebuiau deschise i-a pus de multe ori în fața alternativei de a părăsi totul și a pleca acasă) sau înspre altă țară săracă). N-au făcut-o însă. Au luat totul drept un preț care trebuie plătit pentru slujire. Au continuat și continuă și astăzi.

4. Românii le-au dăruit menoniților posibilitatea de a vedea cu ochii lor cum supraviețuiește biserica sub persecuție într-o țară comunistă. A fost un studiu inestimabil pentru propria lor maturizare.

S-ar fi așteptat menoniții și amișii la mai mult? Ar fi fost bucuroși să ne vadă pe mulți convertindu-ne la mărturisirea lor de credință și la stilul lor de viață? Probabil că da. Sunt dezamăgiți? Mă îndoiesc. Este adevărat că nu mulți ne-am făcut menoniți sau amiși, dar nici creștini la fel de buni ca acum n-am fi ajuns fără mărturia și ajutorul lor inestimabil.

De la mica organizație misionară direcționată spre România, CAM este astăzi o organizație majoră cu programe în multe alte țări ale lumii. Puteți vizita site-ul lor ca să aflați mai multe amănunte despre programele lor. aiciCategories: Uncategorized

3 replies

 1. Copil fiind in Romania, imi amintesc foarte bine de pachetele lunare care ajungeau la Dej.; cel mai mult ne bucuram noi copiii de bomboanele mentolate. Cu drag imi amintesc de Sioanele create cu ajutorul Silviei, de pozele “Precious Moments”. Dumnezeu sa le rasplateasca celor care ne-au ajutat in Romania ani la rand. Ne bucuram atunci sa stim ca avem frati si surori in Hristos peste hotare care se gandeau la noi, se rugau, si incercau sa ajute cum puteau.
  Frumos articol!

 2. Va multumesc pt acest articol. CAM il merita din plin. Multumim David Troyers, Elena, Silvia –too late- si Genvieva.
  @”. Foarte multe familii sărace, identificate și recomandate de păstorii bisericilor locale, au primit în fiecare lună, timp de mulți ani de zile, câte un pachet alimentar.”
  Am fost luna de luna al gara sa ridic pachetul pt o familie mai saraca ce nu se putea deplasa. Nu-mi venea sa cred: veneau cu regularitate si nu disparea din pachet nimic –uneori se spargeau la transport- iar comunistii au oferit o infrastructura incredibil de accesibila. Iar cind Ceausescu a renuntat la clauza comerciala cu SUA, pachetele au continuat sa vina! Incredibil!!! Am crezut ca ceva milionari care au mituit pe romani obtinusera asta. Ha, ha, ha,! Aveam sa aflu abia in ultimii ani adevarul din 2 carti:
  -1- Rascumpararea Memoriei- unde apare acordul Ambasadei romane cu David Troyers in ciuda renuntarii la clauza. Securistii recomandau –conf. documentelor din carte- sa nu se intrerupa acest sistem de ajutorare ca se vor “rascula pocaitii”. Ha, ha, ha! I-auzi de ce se temeau ei!! Nimanui nu-i trecea prin minte asa ceva. I-a facut Dumnezeu sa se teama ca de facliile lui Ghedeon.
  -Pasi… Din cartea asta am aflat din marturiile Silviei cum totul a inceput cu oameni simpli si modesti precum amisii si menonitii plus Genovieva si Elena… Incredibil! Ne-au ajutat oameni ce traiesc atit de modest incit atunci cind au mers in vizita in Ro ca sa-i vada pe saraci, romanecele le-au trimis vorba saracilor sa-si ascunda televizorul; menonitii n-aveau… TV.
  Cred ca sistemul asta de ajutoarare a fost o minune a lui Dumnezeu, care cu simtul umorului, a ridiculizat temuta Securitate.
  PS- Am fost la conferinta a Vocii Martirilor tinuta in Ohio nu departe de locurlie de unde pleca CAM. Cine credeti ca erau cei mai multi suporteri ai VOM? Menonitii…. Speachless…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: