Simetrii istorice

(preluat de pe Internet)

Cred ca am avea , fiecare dintre noi, ceva de comentat, chiar și dupa 2500 de ani!

UN CITAT:

“Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea și dovedesc lipsă de respect față de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Își contazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior, și sunt tirani cu profesorii.  Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei însiși. Nu au pic de respect pentru părinți sau persoane în vârstă. Vorbesc ca și cum ei însiși ar ști totul și ceea ce noi considerăm înțelepciune este lipsit de relevanță pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie și nefeminine în limbaj, comportament și îmbrăcăminte. (Socrate (470 î.Hr. – 7 mai 399 î.Hr)

Au trecut peste 2400 de ani…. URAAAA !!! Am ajuns… de unde am plecat ! Putin stiu insa ca, atunci cind Socrate spunea asta, Atena tocmai se prabusise deja din cauza acestei realitati sociale decadente, molesita de bunastare, pierduse toate razboaiele si era ruinata. Cind Socrate le-a pus in fata aceasta oglinda, solutia imediata a fost…….condamnarea lui la surghiun sau sinucidere !

Si astfel, toate lucrurile inteligente care s-au spus vreodata, pun in evidenta unicul lucru neperisabil din patrimoniul universal : prostia comunitatilor umane.

Si s-a rejudecat procesul……

După 2500 de ani

Filosoful antic grec Socrate, care a plătit cu viața pentru învățătura și activitatea sa neconformistă, a fost achitat în 2012 după 2500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat, simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocați și apărători ai drepturilor omului, rejudecarea procesului fiind organizată de Fundația Onassis.Categories: Amintiri, Articole de interes general

7 replies

 1. Articolul contine o inexactitate (nu tot ce circula pe net e corect, ci trebuie verificat); Socrate nu a fost condamnat pentru citatul initial, ci pentru ca a fost acuzat ca nu recunoaste zeii cetatii si ca pe ai cetatii tineri ii corupe.

 2. Reblogged this on agnus dei – english + romanian blog and commented:
  the more things change, the more they stay the same.

 3. Mda, nu e bine sa ma joc de-a misterul, fiindca pun oamenii in situatii incomode …

  Intrebasem (asa cred, asa intentionasem) daca dvs. nu aveati ceva scris pe aceasta tema (fiindca voiam sa va stiu parerea), nu ma gandisem ca imi veti cauta ceva scris de o terta persoana! 🙂

  M-a surprins pozitia autorului, dar trebuie sa recitesc (poate de cateva ori) sa ma asigur ca nu mi se pare. Articolul nu-i chiar scurt, iar comentariile sunt enorm de multe si lungi, Imi va lua o vreme sa trec prin tot.

  Deocamdata multumesc, chiar mi-ati gasit ceva ce imi dorisem. Voi reveni.

 4. M-am găsit de prea multe ori răspunzând la întrebări care nu mi-au fost puse. Nici acum nu sunt sigur că am înțeles ce doriți. Am găsit un articol interesant aici: http://chronicle.com/article/How-Schools-Fail-Democracy/48574/

 5. Buna ziua, d-le D.B.,

  Sunteti prevazator, se pare: nu raspundeti unei intrebari neclare! 🙂

  Din partea oricarei democratii (atunci ori acum). Nu am omis-o cu intentie.

  Sunteti si metodic: s-a intepeit prima intrebare, nici a doua nu mai trece! 🙂

  Noroc ca nu ma pricep la oameni.

  Voie buna, 🙂

  A.D.

 6. În democrația de acum 2500 de ani sau mai recentă ?

 7. Domnule,

  Dar din partea acuzarii (cea de-acum aprox. 2500 ani) fu cineva de fata, ori pierdura prin neprezentare ?

  Si inca o intrebare: articole care sa abordeze realitatea scolii in democratie aveti ? (Sunt lenes, dar voi cauta si eu!)

  Multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: