Nu trimiteti rate nici la teologie!

(P) Nu iti trimite ratele la scoala de vulturiJohn Maxwell
John Maxwell
Foto: Finmedia

Printre lectiile pe care John Maxwell le-a invatat intr-o viata de lider este si aceasta prima regula a managementului: nu iti trimite ratele la scoala de vulturi. De ce? Pentru ca nu va functiona. Oamenii buni se descopera, nu se schimba. Daca vrei oameni buni, oameni motivati, trebuie sa ii gasesti, nu sa ii schimbi, nu sa ii motivezi.  Pentru ca, sa fim sinceri! Ratele nu trebuie sa fie vulturi, nici nu vor sa devina vulturi. Ele sunt ceea ce trebuie sa fie. Leadershipul inseamna sa pui oamenii la locul potrivit pentru a putea avea succes. Ca lider, trebuie sa iti cunosti si sa iti pretuiesti oamenii pentru ceea ce sunt si sa ii lasi sa lucreze conform punctelor lor forte. Daca oamenii ies din zona de competenta, curand nu vor mai fi in nici un fel de zona – nici de confort, nici de competenta, nici de eficienta. Este doar un mic fragment din lectia de leadership pe care John Maxwell o sa o ofere publicului din Romania la conferinta HOW TO BE A R.E.A.L. SUCCESS de la Palatul Parlamentului miercuri, pe 23 martie 2011.

Diferenta dintre noi cei de acum si noi cei de peste cinci ani este data de cartile pe care le citim, oamenii cu care ne asociem si deciziile pe care le luam. Cartile lui John Maxwell fac parte din acea categorie care ne ajuta sa facem diferenta. Nu numai ca ne imbogatesc mintea si sufletul, dar ne ajuta sa alegem mai bine oamenii cu care ne asociem si, mai ales, sa luam deciziile potrivite pentru a ne maximiza potentialul. Venirea lui John Maxwell la Bucuresti este un eveniment ce nu trebuie ratat de catre cei care vor sa faca diferenta atat in viata personala cat si in cea profesionala” , spune un cunoscut si foarte apreciat bancher, Dan Pascariu.

Si pentru ca “cei mai buni lideri sunt cei care asculta“, va invitam sa-l ascultati si sa-l vedeti personal, in direct, pe John Maxwell, gurul numarul 1 mondial in leadership, prezent in  premiera la Bucuresti, ca si in zona Europei Centrale si de Est.Categories: Uncategorized

5 replies

 1. “Nu trimiteti viermii la scoala de fluturi!” Este acesta un sfat bun? Aparent, da. Dar Dumnezeu tocmai asta face in gogoasa – (Scoala) fluturelui/viermelui de matase – transforma o taratoare in ceva care zboara catre cer. De la fr. Wurmbrand (via dv., fr. Branzei) am invatat sa nu pun etichete pe oameni, ci numai pe exponatele din muzeu. In scoala Sa, El transforma fricosi si balbaiti ca Ghedeon sau Moise in “lideri” (tare nu-mi place termenul acesta). Imi inchipui ce hohote de ras ar fi provocat ei (sau David)daca s-ar fi prezentat la admitere la “scoala de lideri”.
  Dumnezeu nu identifica si foloseste resurse umane, ci le transforma prin metanoia pentru a fi utilizabile. Strigatul acesta triumfator: “avem resurse, sa le folosim!” ma duce cu gandul la Sara si Rahela, care au vazut resursele (Agar si Bilha) si … le-au pus la lucru. Rezultatul: Ismael (care si azi il prigoneste pe Isaac) si fiii Bilhai (care l-au vandut pe Iosif). Scoala de lideri ne invata intotdeauna sa “folosim” oamenii pentru a obtine bunuri, nu sa “iubim” oamenii folosindu-ne de bunuri.
  Mie mi-e cam teama sa “cercetez” si sa “selectez” ce e bun. Prefer mana sanatoasa din Cer – hranei parfumate si suspect de gustoase. Cand se intentioneaza otravirea cainilor, otrava se pune intr-un carnat bine-mirositor. Cainii neincercati, “pun botu’ ” imediat. De aceea a aparut in argou termenul “botanist”. Cainii batrani, miros, simt pericolul si pleaca. Cum nu am ajuns inca in faza de “zaken”, ci sunt doar un “ghibbor”, inca “botanist”, ma tin departe de hrana amestecata. Acesta e si motivul pentru care in ortodoxie este interzis celor care nu au studiat temeinic Sfriptura/Traditia sa discute cu un “sectar”, datorita vulnerabilitatii sale.
  Urati-mi zaken-izare grabnica, pentru a-l putea citi pe dl. John Maxwell!

 2. Frate Daniel,

  Cred ca-ti mai amntesti de o cunostinta comuna amandurora de prin anii 1976-77, care, intr-o imprejurare in care discutand despre importanta…doctoratului in teologie, se exprima cam asa:
  “- He, he, he, nu toti veti ajunge doctori in teologie, dar macar oarece “felceri”, tot ajungeti…” Totusi a avut dreptate…( pe ici pe colo…)
  Si cand te gandesti ca se semna: “Ucenicilor mei…”

 3. Nu toti si nu tot de la toti este nici bun si nici rau. Trebuie sa cercetam toate lucrurile si sa oprim ce este bun.
  De exemplu, eu am invatat foarte multe lucruri bune de la Dale Carnegie.
  Nici de la teologi evanghelici celebri nu putem lua totul …

 4. John Maxwell este cunoscut în România atât în mediul evanghelic cât şi în afara lui. O parte din cărţile lui au fost traduse în limba română de două edituri cunoscute pe plan naţional: Amaltea şi Curtea Veche. Pe site-ul personal al lui Maxwell este sugerată o listă cu carţi care trebuiesc obligatoriu citite de toţi cei care doresc să îşi dezvolte abilităţile de conducere şi dezvoltare spirituală. Printre autorii nominalizaţi se află şi Dale Carnegie, Napoloen Hill sau Norman Peale (promotorii “gandirii pozitive”).
  John Maxwell este tributar mentalităţii acestora şi răspândeşte cu succes un amestec de psihologie şi religie. Pentru mai multe detalii urmariti o analiza a activitatilor lui facuta de Richard Howe.

  Click to access Maxwell.pdf

 5. Mda, dar orice raţă se visează vultur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: