Mai mult ?

Una din revelatiile ultimei mele vizite inspre Moldova si Romania a fost multimea de crestini renumiti care merg in Romania sa conferentieze.

Prima mea reactie a fost invidia. Mi-as fi dorit sa-i ascult si eu pe acesti oameni priceputi.

A doua reactie a fost mirarea. Cum de nu alergam si noi, romanii din America, sa-i ascultam cand vorbesc aproape de locurile in care locuim noi ?

A treia reactie a fost tot o intrebare: Cat de eficienta (in rezultate de maturizare si de multiplicare) este aceasta parada a conferentiarilor crestini in fata publicului din bisericile neoprotestante din Romania?

Si o alta intrebare deocamdata fara raspuns: Cum se face ca Moldova, mult mai putin vizitata de acesti conferentiari crestini, este inca tara cu cea mai rapida crestere numerica a baptistilor raportata la numarul populatiei si al bisericilor existente?

M-as bucura daca m-ati ajuta sa aflu raspuns la framantarile mele. Va rog chiar sa lasati un comentariu la acest post, daca aveti ceva de spus.Categories: Articole de interes general

21 replies

 1. Ai perfecta dreptate.
  Am tinut seminar la Ungheni. La Iasi am fugit doar pentru o seara.
  S-a cunoscut diferenta.

 2. Frate Daniel,
  Primiti o parere – ptr. Conferinte-.

  De ce?
  V-am urmarit mesajul de la Suceava . Ati recunoscut ca sunteti obosit …ca e cald , ca e greu cu haina si cravata ..etc .
  Spre deosebire de slujbele la casa Domnului de duminica sau din timpul saptamanii conferintele de cateva zile – pana la o saptamana sunt benefice acolo unde exista conditii de a te retrage din activitatile zilnice .
  Vorbitorul poate sa-si aranjeze mesajele iar ascultatorii pot sa asimileze mai bine invatatura .
  E nevoie de un program bine gandit sa fie timp si de suficienta odihna .
  Sunt binevenite apoi si sesiunile de intrebari legate de mesaj.
  De exemplu, mi-ar place sa particip la o conferinta sa va ascult cateva zile .

  Har si Binecuvantare.

 3. Foarte potrivit raspuns!
  Cu pastorul evreilor din Chisinau m-am intalnit. N-am avut timp insa sa ajung si la ei.

 4. Draga frate Daniel,

  In primul rind vreau sa va binecuvintez si sa va multumesc pentru ‘ostenelile’ dvs. pe ogoarele din Moldova si Romania. De fapt, banuiesc ca simtiti deja ca ati si fost rasplatit (poate, prin lucurile pe care Dumnezeu a vrut sa le invatati sau oamenii pe care i-ati intilnit).

  Ca unul care cunosc realitatile din Moldova, nu as cauta raspuns la ultima dvs. intrebare, in particularitati culturale, sociale sau economice din Moldova, si nici in metode folosite de bisericile de aici. [Am avut ocazia sa merg in vizite de evangelizare la un spital printre oameni dependenti de alcool si droguri, care sunt mai saraci si vulnerabili decit media pe tara, dar au aceiasi nevoie de Mintuitor. Numai cind Dumnezeu ii atingea, se pocaiau. E lectia pe care am invatat-o. Uneori se pocaiau cei care nici nu erau in sala cind se predica, dar dupa ce intrau erau deja gata si era nevoie doar de un indemn simplu].

  In primul rind as cauta raspuns prin prisma versetului din Romani 9:16: “Aşadar, nu atârnă nici de cine vrea, nici de cine aleargă, ci de Dumnezeu care are milă. ” Mai departe, tot la Romani, Pavel scrie “Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor? Şi cum vor propovădui, dacă nu sunt trimişi?”. Auzirea Cuvintului si rivna de a predica sunt importante , dar oricum rezultatul final depinde numai de Dumnezeu, si tot numai El este Cel care cheama si trimite propovaduitorii Sai. [Nu neaparat oricine predica este trimis de El, sau ramine in chemarea initiala]

  Cred ca un lucru care depinde de noi, bisericile din Moldova cit si Romania, este sa luam in serios lucrarea Duhului Sfint. Ca sa faca fata unei eventuale treziri, dar si venirii Mielului (atunci cind Dumnezeu o sa hotarasca ca e timpul), bisericile trebuie sa fie pregatite si sa aiba untdelemn. Iar Duhul Sfint este cel care ne da atit puterea pentru slujire, cit si lucreaza asupra caracterului nostru pentru a avea roada Sa, in primul rind dragostea (Duhul Sfint doreste sa modeleze caracterul nostru dupa asemanarea lui Hristos. Sfintenia personala creste pe masura ce ne schimbam ca sa semanam cu El) .

  Daca bisericile nu sunt bine pregatite (inclusiv nu urmaresc dragostea – 1 Corinteni 13, care descrie dragostea nu este un text in primul rind pentru nunti, sau cei indragostiti, dar este despre si pentru zidirea Bisericii), este riscul mare ca oamenii sa se intoarca de la Cale. Din pacate si cu durere, pot spune ca am vazut si aceasta destul de des.

  Pentru trezire mai este necesara si unire bisericii intru mijlocire, si nu in ultimul rind o inchinare adevarata in adunare (“Dumnezeu locuieste in mijlocul laudelor poporului Sau”).

  P.S. 1

  Am observat ca nu ascundeti faptul ca sunteti evreu dupa mama. Cunosc o adunare de evrei mesianici din Chisinau. Daca doriti, puteti asculta cintarile de la adunarile de shabat pe: http://www.sifria.info/shabbati.htm
  Cintarile sunt in limba rusa si unele in ebraica, dar Ruah HaKodesh va poate face sa simtiti ceva din bucuria si spiritul de familie de acolo, si sa va bucurati pentru fratii de singe care l-au cunoscut pe Isus.

  P.S. 2

  Desi statistica omeneasca difera de cea a lui Dumnezeu (din Cartea Vietii), conform statisticii oficiale din Moldova, procentul general al crestinilor evanghelici din Moldova e mai mic decit cel din Romania. Nu cunosc care este procentul cresterii numarului baptistilor din Moldova raportat cu cel din Romania, dar citiva ani in urma fostul episcop baptist din Moldova fiind in vizita la noi in biserica (care face parte din Uniunea baptista) , spunea ca anual vreo 1500 de noi membri se boteaza, si tot anual cam 1000 membri emigreaza in SUA (mai cu seama pe coasta de est)

  Binecuvintari

 5. Multumesc pentru empatie, frate Daniel, si pentru ca nu mi-ati judecat stilul de expunere, constient fiind ca ar putea parea putin agresiv, desi as vrea sa stiu ca n-am ranit pe nimeni.

  Da, Duhul Sfant isi face indiscutabil lucrarea, si nimeni nu ar putea nega asta chiar daca aparentele ar fi altfel pentru careva. Pentru ca daca e cineva credincios 100% in ceea ce face, numai bunul Dumnezeu este Acela. Ingaduiti-mi va rog sa reamintesc totusi ca discutia era despre factorul uman: cu sau fara conferinte/conferentiari. Da, supravietuim, supravietuim, si noi si toti cei care isi pun increderea in Dumnezeu, vorba poetului, “numai Harul Tău mă ține”… Insa cred ca ne dorim cu totii nu doar sa supravietuim, ci sa avem si acele modele fiabile de oameni care sa formeze oameni, indivizi sanatosi, om la om, intr-o relatie intima si de mare profunzime spirituala. Ca daca ar fi vorba de programe, servicii, liturghii si cladiri/capele, slava Domnului, numai dolari sa avem, ca stim cum sa-i transformam in statistici.

  Acuma, vorba altui poet: “Fiecare da ce are”, si le-as spune unora: daca doar dolari si conferinte aveti, da-ti-le si pe acelea, numai sa fie utile pentru Imparatie, si om da si noi mai departe ce om avea de dat. Si ca sa nu-mi dea vreocareva replica aceasta, mai bine o pronunt eu pentru mine: daca am dus lipsa de mentori si modele, da-re-ar Domnul binecuvantare sa pot fi eu pentru altii ce nu au fost altii pentru mine, nu? 😀

 6. Simt durerea ta si o socotesc indreptatita.
  Am refuzat si eu cateva ocazii pentru “vizite turistice crestine”, pentru ca as fi vrut sa pot veni sa stau un timp in bisericile voastre si sa caut sa inteleg ce se intampla.

  Pe de alta parte, m-am mirat intotdeauna cum de au supravietuit bisericile plantate de apostoli si “abandonate” dupa doar cateva saptamani (!!!). Cred ca nu se poate explica decat prin lucrarea Duhului Sfant. Dumnezeu nu-si abandoneaza niciodata copiii. Slava Lui!
  Intre prezenta “invatatorilor umani” si prezenta Duhului Sfant as alege in 10 cazuri din 10 lucrarea Duhului Sfant. Asta nu neaga in nici un fel valoarea parintilor duhovnicesti …

 7. Slujesc ca pastor in Romania. Spun si eu ce ma doare: nu i-am crezut pe unii satui de conferinte pana nu m-am saturat si eu de ele (“don’t take it personally”, o expresie invatata tot din alte parti ale lumii 🙂 ). O problema care doare rau in bisericile din Romania (cat am apucat pana acum sa ma “primblu” prin tara; de alte tari nu pot vorbi, ca nu cunosc) este lipsa aproape cu desavarsire a acestui fenomen extraordinar al ucenicizarii – pasiunea lui Cristos exprimata (nu cu limba de moarte, ci de inaltare) in mandatul dat urmasilor Lui. Ni s-au tradus carti si ne-au fost oferite conferinte muuulte despre ucenicizare, intocmai cum ai face o Facultate pentru pescari fara ca nimeni sa le arate cum se prinde peste. Insa, limitat cum sunt, nu am la cunostinta nici macar un exemplu de om care sa fi venit si sa fi stat aici care sa formeze un ucenic (fara nici un alt scop, ci dedicat pentru asta), sa ne arate cum se face asta.

  Intrebarea mea acum, este urmatoarea: ne-au ajutat aceste conferinte, sau mai mult ne-au incurcat? As spune “da” la ambele variante. Multumim Domnului pentru sacrificiul facut de fiecare in parte. In “comunism” am fost invatati doar de trairea in “comunitate” – ca drept urmare daca lipseai de la biserica intr-o duminica, asta era un prim simptom foarte alarmant ca deja incepi sa-ti pierzi mantuirea 😀 Multumim pentru cei care ne-au invatat ca ucenicizarea inseamna mult mai mult decat strigarea catalogului si bifarea celor prezenti/absenti. Au venit oameni ai lui Dumnezeu si ne-au invatat ca ucenicizarea inseamna relatie.

  Buba este ca am fost invatati despre relatie fara… asumarea unei relatii. Am tinut conferinta, am plecat cu valiza de statistici, iar cei din tara au ramas sa inventeze ucenicizarea, asa din auzite, sau din notitele din carnetel. De aia zic, ca pe alocurea eu insumi am facut multe prostii in ucenicizare, nu doar pentru ca e normal datorita imperfectiunii mele, dar si pentru ca a trebuit sa-mi INCHIPUI cum functioneaza ceea ce am auzit la scumpele noastre “conferinte”. O spun cu o foarte mare tristete in glas: nu am avut pe nimeni care sa ma ia pe langa el si sa ma formeze. Si ma intreb: era mai bine daca nu stiam despre teoria “conferentiala” despre ucenicizare? Poate, pe alocurea, pentru ca nu as mai fi cautat sa aplic o formula din carti acolo unde nu ar fi fost cazul, si sa ma mir de ce nu functioneaza.

  Nu vreau sa inchei cu un ton trist, ci sa dau o sugestie pentru cine ar avea avion maine dimineata spre Romania, sa tina o conferinta: ganditi-va si la alternativa, daca ar fi posibil, sa ramaneti asa, “mai mult” la oamenii pe care ii conferentiati. Adica, poate ca in loc sa va faceti notitele in America si sa le sustineti in Romania sau Moldova, mai bine ar fi, poate, sa veniti in Romania sa ne aratati cum se traiesc acele notite aici in tara, iar notitete sa apara mai tarziu, la intoarcerea in America, sub forma unei evaluari, care ar putea fi utile si altor conferentiari care fac “turism religios” cum spunea cineva mai sus.

  Si tot citand pe cineva de mai sus: daca totusi doriti sa veniti si sa ne aratati cum sa traiesti in Romania anilor 2010 dupa un tipar din 1989, poate ar trebui sa incercati si o alta alternativa… stim cum se traieste in “comunitate”.

  PS. Nu ar trebui sa ia nimeni aceste lucruri personal. Orice coincidenta si posibila conexiune sunt pur intamplatoare. E doar o parere, izvorata din durerea slujirii aici in tara, din lipsa unor modele in formarea de ucenici. Proprietarul blogului a solicitat cateva perspective, a mea e doar una din ele, poate nu cea mai buna, dar scrisa cu lacrimi.

 8. Daca as fi profesor as spune: “Nu mai vorbiti intre voi!”

  Nu sunt insa, asa ca revenim la subiect: “Exista un avantaj al “americanizarii” bisericilor si metodelor din Romania? Sunt ele mai bune pentru evanghelizarea romanilor (care s-ar afla si ei deci intr-un proces de americanizare, modernizare) ?

  Avand in vedere ca exista o diversitate de specificuri locale, care model are cel mai mare procent de convertiti? Se poate generaliza?

  In ce priveste lucrarea noastra din America, noi pescuim intr-un lighean din ce in ce mai mic, din care unii ne fura din pesti in fiecare noapte. Nu ne plangeti! Aceasta este realitatea si destinul TUTUROR bisericilor etnice din America.

  Mai accentuat decat voi, cei din Romania, noi traim “pe val”, pastorind o tranzitie. Cei care nu vom respecta graficul acestei tranzitii, vom cadea de pe acest val (inainte sau inapoi). Este fascinant! Facem surfing!

 9. @mitica
  Da.

 10. Intrebare : “MITICA” este femininul de la “mitic”
  raspund:
  -este diminutivul de la Dumitru.

 11. Daca unele lucruri ar durea (rautatea ..etc) ar fi o larma pe-aici.

 12. Intrebare : “MITICA” este femininul de la “mitic”
  Doar intreb….sau raspund?

 13. Referitor la aceasta dezbatere ampla, cu siguranta exista nenumarate raspunsuri si de altfel si diverse premize. Este interesanta provacare expusa de Fratele Daniel in urma vizite facute in Tara si-n Moldova, cred ca toti avem dreptate si abordam problema din multe aspecte posibile, daca privim la progresul cultural si organizatoric, primim raspunsul dat de unul dintre dumneavoastra, daca privim problema spiritualitatii am avut alte raspunsuri si semne puse de altii, daca privim din punct de vedere al dinamicii bisericii si al eficientei numerice si calitative, cred ca ramine sa gandim profund, incotro se indreapta crestinismul din tara, din Europa si din America.

  Faptul ca in anumite zone respectiv in tara a fost un progres poate ar trebui sa ne intrebam de ce nu-l mai avem in proportile si in dinamica cand fratele Mihai Cornea, mai putin scolat dar cu izbanzi inegalabile si cei de atunci le-au avut?

  Personal, spun ca elanul moldovenilor nu se raporteaza numai la aspectul economic si social, ci mai degraba ca ei cred ca sunt un raspuns pentru cei de acolo si situatile cu care se confrunta. Din cate cunosteam despre cei de acolo din Moldova a fost ca daca intr-o biserica erau doi predicatori sau doi dirijori unul pleca spre alta localitate,
  Probabil noi organizam foarte bine, am dobandit relevanta pe care mizam ca o sa aingem, dar probabil ca sfera de institutie ne caracterizeaza mai mult decat am fi crezut, s-ar prea putea sa fi marit numarul de activitati dar sa fi pierdud convingerile pe care le-au avut inaintasii nostri. Cred ca noi vorbim despre relevanta dar sa nu cumva cei de atunci sa fi fost mai relevanti decat noi, noi raspundem la intrebarile intelectuale si apologetice in schimb cei de atunci raspundeau la problemele cu care cei de atunci se confruntau, si mai mult vorbeau in limbajul in care ei intelegeau.
  Progresul ca este bine venit sar prea putea sa nu mai raspunda la nevoile si la asteptarile celorlalti.

  elementul de obisnuinta, elementul sa ascultam cele mai mari celebritati a devenit o necisitate diperata in comunitatile noastre, dar in schimb elemetul practic, de a transpune sau sa imi aduc aportul in comparatie cu ce am primit este cred ca destul de anevoios. Disputam intre noi fara sa dialogam cu cei care nu-l cunosc pe Hristos, ajungem plin de cunoastere dar nu mai suntem plin de eficacitate.

  Probabil va trebuie sa ne intrebam daca generatile care vin au aceaiasi pasiune pentru evanghelie pe care au avuto inaintasii nostri, daca dupa ce plecam de la conferinte misionam pe ogorul binecuvantat al misiunii. Daca mai avem pasiune pentru o lume pierduta, daca mai suntem gata sa facem totul pentru evanghelie ca sa avem parte de ea. Daca nu atunci putem fi cei mai buni teoretic dar practic stim fiecare cum suntem si cum arata stagnarea din multe biserici, bancile in care uneori sunt mai multe decat credinciosii si asa mai departe.

  personal va invit la post si rugaciune, pentru ca altii ne-au luato cu mult inainte, suntem cei mai indreptatiti sa ne intrebam daca nu cumva ceva nu fuctioneaza la parametri la care vrea Dumnezeu sa fie, daca nu cumva trebuie sa fim mai obiectivi cu noi insine si nu neaparat cu ceilalti, si daca nu cumva ar trebui sa punem mai mult suflet si sa stam inaintea Domnul ca fiecare sa fim conferentiarii lui Dumnezeu la locul de munca, in satucul sarac din vecinatatea noastra, si orisiune ne cere Dumnezeu sa fim. Cu respect samy

 14. Draga IM
  “Cred de asemenea ca generatia tanara care exista acum in bisericile din romania este mult mai mult dezvoltata intelectual si multi dintre ei au avut sansa sa acumuleze mult mai multa cultura biblica prin studiile care le-au facut si de asemenea mult mai implicati in lucrarea Domnului decat generatiile dinaite.”

  Nu prea pricep eu cu specificul american … Asta inseamna ca nu mai exista un specific romanesc al bisericilor din Romania?

 15. Pai frate Daniel, se vorbeste mult si se face putin de aceea e diferenta intre Romania si Moldova.

 16. caustica este femininul de la caustic ?
  [doar intreb….]

 17. Ceva de spus avem cu totii. Depinde ce ati vrea sau ce v-ar placea sa auziti.

  (1) ¨multimea de crestini renumiti care merg in Romania sa conferentieze¨ MULTIMEA? – Pai si ¨turismul religios¨e o afacere buna, ha-ha-hah. De ce nu?
  CRESTINI RENUMITI? – Cine stabileste standardele si topul renumelui? Eu cred ca, cam ca tot ce-i omenesc chiar si renumele este relativ.

  (2) ¨Prima mea reactie a fost invidia¨
  Ei, ei, ¨REACTIE¨? Daca e la avioane e buna, altfel e invidia sau altceva din aceeasi categorie. Crestinul duhovnicesc actioneaza, cel firesc reactioneaza. Asta a fost o gluma. Caustica, evident. 😉

  (3) ¨Mi-as fi dorit sa-i ascult si eu pe acesti oameni priceputi.¨
  MI-AS FI DORIT este un conditional optativ si stim bine ce inseamna. Dar daca inlocuim, evident daca vrem, ¨MI-AS FI DORIT¨ cu ¨IMI DORESC¨, atunci totul este posibil. Niste ¨OAMENI PRICEPUTI¨ (relativ cum ziceam mai sus) ¨merita¨ macar sa-ti doresti! Ha-ha-hah!

  (4) ¨A doua reactie a fost mirarea.¨
  Of, of, o alta reactie – MIRAREA! Asta-i mai buna decat invidia, he-he-heh! O alta gluma caustica. Asta-i specialitatea mea. :))

  (5) ¨Cum de nu alergam si noi, romanii din America, sa-i ascultam cand vorbesc aproape de locurile in care locuim noi?¨
  Pai poate nu e America tara tuturor posibilitatilor, hi-hi-hih! Ori nu e bine facuta publicitatea acolo ca sa afle tot omul pe unde circula crestinii renumiti si priceputi in ale vorbirii, ori cei care aud sunt prea comozi sau poate nu au cu ce merge incoace si-n colo ca doar e criza, nu? Sau poate o fi adevarata vorba aia ce graieste ca nici un profet nu e pretuit in patria lui? Ori una, ori alta, ca deh – toate-s relative, concluzia e ca de aia pleaca crestinii renumiti si priceputi prin alte parti.

  (6) ¨A treia reactie a fost tot o intrebare¨ – Au, mama, ce lant de reactii au putut starni ¨bietii¨ crestini priceputi si renumiti!

  (7)¨Cat de eficienta (in rezultate de maturizare si de multiplicare) este aceasta parada a conferentiarilor crestini in fata publicului din bisericile neoprotestante din Romania?¨
  EFICIENTA? Pai daca nu ar fi eficienta pentru turismul religios nu ar mai face parada, nu? Intrebare intrebatoare! Deci daca pentru cineva este eficienta si atunci restul nu mai conteaza, nu?

  (8) ¨Si o alta intrebare deocamdata fara raspuns…¨
  Intrebarile au raspunsurile care le vrem noi.

  (9)¨Cum se face ca Moldova, mult mai putin vizitata de acesti conferentiari crestini, este inca tara cu cea mai rapida crestere numerica a baptistilor raportata la numarul populatiei si al bisericilor existente?¨
  Ei nah, dupa atatea intrebari fara raspuns mai vreti sa aflati si SECRETE & RETETE pentru crestere.

  (10) ¨M-as bucura daca m-ati ajuta sa aflu raspuns la framantarile mele. Va rog chiar sa lasati un comentariu la acest post, daca aveti ceva de spus.¨
  Ei, nah, stiu eu ca nu aveti nevoie de ajutor pentru raspunsuri.
  Comentariu am lasat, ca am avut de spus, dar evident nu pe placul multora!

  Mult succes la INTREBARI & RASPUNSURI!

 18. Frate Daniel,
  Incerc o explicatie. Stiu pe cativa dintre slujitorii Domnului de acolo. Am fost colegi la Seminar. Erau dispusi sa petrecem orele tarzii din noapte ptr a invata greaca si engleza. Aveau acea savoare, din nefericire rar intalnita astazi, a crestinismului biblic.
  Cultura a devenit factor determinant in multe din adunarile noastre. Prea marea noastra dorinta de relevanta ne-a schimbat prioritatile, chiar mesajul. Ne indragostim de nume sonore, tinem sarbatori ale noastre dar le numim ale Domnului…..
  Ma framanta si pe mine starea adunarilor noastre si rana poporului nu se vindeca…
  Dumnezeu sa aiba mila de noi.
  Daniel Barnut
  PS Chiar am venit din tabara de la Gosen unde am stat cu tinerii Bisericii si prietenii lor. Tema taberei Inapoi la radacini (Back to roots) Am reinvatat ce este rugaciunea, postul, Scriptura, Inchinarea, Simplitatea. Chiar este nevoie de rearticularea acestor fundamente crestine.

 19. Locuiesc in USA din 2007, dar pana in 2007 am locuit in Romania. Ce pot sa spun este ca bisericile baptiste din romania sunt total diferite fata de bisericile baptiste romane din USA. Ca si baptist care am venit in USA relativ curand pot sa zic ca aceasta diferenta este izbitoare. As putea spune ca bisericile baptiste din romania in ultimul deceniu au inceput sa se modifice din punct de vedere organizational, dar si din punct de vedere intelectual. A inceput sa se simta mai multa ingaduinta intre frati, dar si mai multa implicare in lucrare. Cred ca o mare parte a acestor schimbari se datoreaza tinerilor care se implica tot mai mult in activitatile bisericiilor, dar si din cauza, asa cum bine ati observat numeroaselor conferinte care au loc si care ajuta la cresterea educatiei biblice printre acesti tineri. Pot spune in acest moment ca bisericile baptiste din romania ca si organizare, mod de studiu si activitati, sunt mult mai apropiate de bisericile baptiste americane decat de bisericile baptiste romane din america. Bisericile romane din America le percep ca pe niste biserici cu tenta veche si in care exista foarte multe traditii, arata exact ca bisericile baptiste din romania dinaite de 1989. De exemplu in multe biserici inca femeile stau intr-o anumite parte a adunarii iar barbatii pe cealata parte. De asemenea modul de predica in anumite biserici e ceva de genul “Ortodocsii sunt asa dar noi suntem altfel” sau “ortodocsii fac asa noi nu trebuie sa facem asa” In sensul ca noi baptistii suntem mai buni decat ei ortodocsii, sau tot felul de comparatii care din punctul meu de vedere nu isi au locul intr-o predica.

  Cred de asemenea ca generatia tanara care exista acum in bisericile din romania este mult mai mult dezvoltata intelectual si multi dintre ei au avut sansa sa acumuleze mult mai multa cultura biblica prin studiile care le-au facut si de asemenea mult mai implicati in lucrarea Domnului decat generatiile dinaite.

  Referitor la mine, cand am ajuns in USA am inceput sa merg la mai multe biserici din zona in care locuiesc pentru a gasi o biserica in care sa ma implic si sa imi devina “my home church”. Am frecventat doua biserici romanesti si doua biserici americane, iar dupa ce am petrecut ceva timp in rugaciune am decis sa devin membru intr-o biserica Americana care cu adevarat se aseamana mult mai mult cu bisericile din romania decat bisericile romane din USA.

  Acum referitor intrebarea “Cum se face ca Moldova, mult mai putin vizitata de acesti conferentiari crestini, este inca tara cu cea mai rapida crestere numerica a baptistilor raportata la numarul populatiei si al bisericilor existente?” eu cred ca este foarte simplu raspunsul. Isus a zis “Mai lesne este sa treaca o camila prin urechea unui ac, decat sa intre un om bogat in imparatia cerurilor.” Ce vreau sa spun este ca Moldova este o tara cu o populatie foarte saraca, Moldova este considerata cea mai saraca tara din europa, ceea ce, dupa cum stim si noi, este mult mai usor pentru un om sarac sa se apropie de Domnul, pentru ca nu are prea multe alternative in ceea ce priveste viata lui.

  Iar opinia mea referitor la conferintele din romania le consider ca fiind lucru extraoridinar. Este un nou mod de a vesti Evenghelia Domnului nostru, si de a echipa noua generatie cu cunostinte biblice , probabil un mod mult mai elevat care se apropie mult mai mult la contextul economic si cultural mondial. Asta nu inseamna ca vechile metode nu sunt bune, nu asta vreau sa spun, ci ca este un nou mod bine venit in contextul in care traim.

  Intrebarea inversa care recunosc ca s-a nascut in mintea mea este: Care este misiunea si scopul bisericilor protestante romane in USA? Care este misiunea lor. Care este misiunea din jurul lor? Care este populatia careia se adreseaza? Care este tinta catre care merg? Cresc aceste biserici? Tinta si scopul acestor biserici este sa vesteasca evanghelia doar romanilor din america? Daca ar fi sa facem o evaluare fiecarei biserici romane din USA in ultimii 10 ani care ar fi procentul de crestere fara a analiza in acest studiu copiii care se nasc in falilile din biserica?

 20. Presupun ca e o stare de “saturatie”. S-au facut prea comozi si dau impresia ca le stiu pe toate si pe toti (asta? ….). Aproape la orice situatie si chiar persoana, ei iti spun: “ia asculta la mine” sau “stai ca-ti spun eu cum stau lucrurile” sau “nu-l stiu eu pe asta…”. E o stare spirituala grava, periculoasa.
  Cuvintul spus de Domnul prin Osea 4:6 “Poporul Meu piere din lipsă de cunoştinţă. Fiindcă ai lepădat cunoştinţa, şi Eu te voi lepăda, şi nu-Mi vei mai fi preot. Fiindcă ai uitat Legea Dumnezeului tău, voi uita şi Eu pe copiii tăi! “- se aplica fiecaruia, oricare ne-ar fi nivelul de maturitate, de spiritualitate – pina vom trece dincolo, este loc de mai bine, inca n-am ajuns la desavirsire, procesul continua.
  Cit privesc moldovenii, sunt un popor credul, dar care foarte greu accepta schimbarile, si aici ma refer mai ales la tot ce e legat de suflet, caracter. Sunt emotivi, sensibili, cind le este atinsa o coarda sensibila: pling, se tinguiesc. Doar ca la urmatorul “hop”, isi va aminti cu nostalgie: “ca mai ‘nainte era mai bine”. Cum li-i dansul, li-i si viata: doi pasi inainte si doi inapoi. Si, nu in numar e puterea. Unirea face puterea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: