Rebbe – toti copii ai lui Noe

(De-a lungul vremii, umanitatea si-a mutat centrul de greutate dinspre autoritate spre individ. Care este insa religia individului? Unii spun ca este umanismul – credinta ca toate lucrurile sunt definite de mintea omului. Corolarul acestuia este, conform canonului respectiv, ca atunci cand va fi instaurata domnia intelectului, va fi numai bine.

Nu mi-e clar, eu credeam ca generatia noastra s-a lepadat de inchinarea la mintea umana in tulburarile tragice din anii ’60. Se pare ca ea supravietuieste in multe reincarnari. In multe din invataturile lui Rebbe este o rezolvare a conflictului dintre umanism si religie, cu o concluzie pe care nu o pot numi decat “post-umanism”. Cu alte cuvinte, nu printr-o revenire la vremurile din trecut, prin refuzarea celor intamplate intre timp, ci printr-o trecere dincolo spre atitudinea care poate poate asigura planetei noastre viitorul.)

Pentru ca umanitatea sa triasca in armonie, trebuie sa dam ascultare glasului pe care l-a auzit si Noe dupa potop. Trebuie sa acceptam ca exista un set de valori absolute stabilite de Creatorul acestei lumi, valori cu care nu ne putem juca dupa cum ne place noua. Valori care vin de dincolo de mintea subiectiva a oamenilor.

Oamenii ma numesc “de moda veche” din cauza credintei mele in invatatura de dincolo de timp si credinta mea in Dumnezeu. Adevarul este ca, cei invechiti sunt ei, pentru  se agata inca de o idee care a esuat cu decenii in urma.
Epoca Ratiunii sau Iluminismul, Umanismul – cand oamenii se inchinau Cunoasterii si Intelectului considerandu-le Rascumparatorii Umanitatii, toate acestea au murit si au fost duse la goapa atunci cand cele mai civilizate si mai intelectualizate natiuni ale pamantului au savarsit cele mai inimaginabile atrocitati.
Ca sa supravietuiasca, omul trebuie sa accepte, sa simta, sa se uimeasca si sa se conecteze la Lucrurile de Sus.

Daca-i spui unui copil, “Pazeste aceasta porunca ca altfel pe pedepsesc”, copilul are doua solutii de scapare in mintea lui: poate ca nu ma prinde, si, chiar daca il vei prinde, poate ca pedeapsa nu va intrece placerea ilicita. Acesta este impasul in care ne aflam. Copilul trebuie sa stie ca exista un ochi care-l vede, o ureche care-l aude – ca exista o Fiinta Superioara  Nevazuta fata de care este responsabil. Numai asa vom putea reduce delicventa in America.

In zelul nostru pentru separarea dintre Biserica si Stat, am scos efectiv din scoli conceptul de responsabilitat spirituala fata de supranatural. Un copil creste astazi invatand ca lumea este centrata in jurul lui si a placerilor lui. I-am luat orice sentiment de uimire.

Am fost in Germania cand a izbucnit razboiul si pot sa va spun ca aceeasi catastrofa se poate intampla si in America daca nu aducem inapoi in scolile noastre publice resonsabilitatea fata de valorile morale.

De-a lungul istoriei, oamenii si-au impus autoritatea supra altora ascunzandu-le adevarul. Din vremea faraonilor, ei au format ierarhii de initiati in care cunoasterea era folosita pentru pastrarea puterii. A aparut Moise care s-a ridicat impotriva acestei randuieli spunand: “Adevarul este pentru toti. Barbati, femei copii, toti trebuie sa cunoasteti adevarul!” Moise a emancipat omenirea aratand ca adevarata autoritate este bazata pe domnia adevarului.

In loc sa-i invatam pe copii sa se teama de politai, trebuie sa-i invatam sa se uimeasca in fata Adevarului care domneste peste ei oriunde s-ar afla, un Adevar Absolut in fata caruia vom da toti socoteala. Numai asa va fi pace si dreptate pe pamant.

(Adevarul este Unul singur si ne va invinge pana la urma pe toti).Categories: Iudaice

1 reply

Trackbacks

  1. Lumină lină din Lumină lină | B a r z i l a i – e n – D a n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: