Prezumtii religioase

Si sa nu credeti ca puteti zice în voi însivã: “Avem ca tatã pe Avraam!” (Matei 3:9).

Dintre toate inselarile de sine cea “religioasa” este mai perculoasa decat toate pentru ca ea afecteaza nu numai viata aceasta, ci si pe cea viitoare!

Sa crezi ca Dumnezeu este altfel decat este si ca face altceva decat face este o inselare sinonima cu “idolatria”. Trairea religioasa este satisfacuta, dar obiectul inchinari este o fantezie mincinoasa, prin care deformam divinitatea pentru a o face “dupa chipul si asemanarea noastra”, schimonosind-o ca sa ne justificam pornirile si adaptand-o ca sa ne putem satisface placerile. Aceasta teribila forma de inselare de sine nu este caracteristica doar popoarelor din locurile indepartate, ci ii pandeste pana si pe cei mai saturati cetateni ai tarilor asazise crestine. Nu este de mirare ca Ioan isi incheie prima sa epistola  cu un aertisment foarte clar: “Copilasilor, feriti-va de idoli” (1 Ioan 5:21).

Ganditorul superficial va spune ca acest tip de “idolatrie” crestina nu face rau nimanui. La urma urmei, se spune adesea, “un idol este totuna cu nimic”, asa ca formele gresite de religie sunt un ambalaj nevinovat si inofensiv. S-ar putea ca asa sa fie i aspect, dar nu asa stau lucrurile in esenta. La usa inchinatorilor porniti sa gaseasca divinitatea stau intotdeauna demonii, dusmanii sufletelor noastre:”Si ce jertfesc ei, jertfesc dracilor” (1 Corinteni 10:19-22).

Una din cele mai mari inselari ale oamenilor din tarile “asa zise crestine” este sa creada ca sunt mantuiti “din nastere”, prin “credinta stramoseasca”. Ei repeta astfel greseala evreilor din vremea Domnului Isus. Nici macar comunistii, care pusesera stapanire cu forta pe popoare intregi si au avut regimuri “totalitare” nu si-au facut iluzia ca cei nascuti in tarile lor devin automat “comunisti”! Identitatea interioara este o problema de educatie si de alegere personala. Iata de ce comunistii au creat organizatii (soimii patriei, pionieri, utecisti, partidul comunist, etc) in care se intra “le cerere” si numai dupa o prealabila examinare personala.

Pentru cei ce mai sunt inca in capcana unei astfel de situatii, ar fi suficient sa reciteasca confruntarea dintre evreii religiosi si Isus din Nazaret (Fiul Dumnezeului celui viu) asa cum este ea redata in Ioan 8:30-59

Atunci, evreii au fost asa de enervati de pozitia lui Isus ca au fost gata sa-si omoare cu pietre Dumnezeul in care credeau (orbi nenorociti). Nu cumva aceiasi orbire bantuie si astazi prin “crestinismul stramosesc” din tarile Europei ?

Am mai scris ceva despre acest subiect aici si  aici.Categories: Uncategorized

2 replies

 1. Dragul meu “calugarman”

  Bine ai venit pe blogul meu! Multumesc pentru atentie.
  Cred ca eu asemanam miscarile amintite de tine din cauza caracterului lor totalitarist … Poti fi la fel de gresit in aceasta privinta indiferent la ce sistem ideologic aderi.
  In ce priveste remarca a doua, tu sti si singur ca “s-a facut chiar asa de slab”, ca l-au scuipat, l-au batut cu bine si l-au rastignit … adica l-au omorat. Si pacatul lor ramane, oricare ar fi corespondentul providential al situatiei.

  Inca o data, multumesc pentru atentie si-ti doresc numai de bine.

 2. Daniele, compari credinta Crestina cu comunismul sau alte regimuri totalitare? Comunismul nu se bazeaza pe un Dumnezeu a carui vorba este nu numai o simpla promisiune, ci din momentul in care a fost rostita devine lege universala. Desi nu contrazic idea principala, totusi consider comparatia abuziva.

  O alta remarca; tu crezi ca Dumnezeul in care credeau evreii era atat de slab ca putea fi omorit cu pietre?

  Thank you,
  Corel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: