Framantari

De cateva zile ma framanta un gand si ma chinuieste o imagine: Urie (Uriah), soldatul credincios al lui David in drum inapoi spre razboi, purtand la sine, cu grija sa nu o piarda, scrisoarea imparatului pentru Ioab (2 Samuel 11:14-15). la fiecare popas, in fiecare oprire, Urie se cauta preocupat sa vada daca documentul este la locul lui, fara sa stie ca este vorba despre propria lui condamnare la moarte ….

Oare daca ar fi pierdut-o … daca ar fi deschis-o din curiozitate … ce s-ar fi intamplat?

Ce ne spune faptul ca nu s-a intamplat despre acest remarcabil Urie? ce ne spune despre David? ce ne spune despre … Dumnezeu?

Stiu, intrebarile ipotetice sunt total neintelepte si nelalocul lor, dar tot asa ma simt si eu acum …Categories: Uncategorized

8 replies

 1. Totdeauna vor exista intrebari precum “daca?” sau “de ce?”

 2. …eu cred ca pocainta lui David reflectata mai tirziu in tot ceea ce scrie, se datoreaza acestei mari greseli pe care din cauza pacatului lui este nevoit sa o faca. Daca ar fi murit un alt soldat…oricine altcineva, orice alt om cu un caracter indoielnic, David nu s-ar fi pocait asa…ca undeva in mintea lui probabil, un om de nimic si-ar fi meritat osinda. Dar Urie are un caracter atit de frumos …si Dumnezeu il foloseste ca sa formeze sau mai bine zis sa intareasca si sa definitiveze caracterul lui David. Aceasta vinovatie o va purta pentru restul vietii si ii va da o stare de umilinta de care orice om in pozitia lui avea nevoie.Deci alegerea lui Urie de catre Dumnezeu a fost necesara pentru ca David sa se pocaiasca mai tirziu.
  Si apoi…cred ca noi avem nevoie de astfel de exemple…ca Urie. E asa de greu de gasit un om cu caracter, pe care sa-l poti arata copiilor tai…uite…asa arata un om integru. Nu sint teolog…dar poate ca o comparatie intre Urie si Domnul Isus poate fi facuta. Domnul Isus insa spre deosebire de Urie, accepta in cer scrisoarea deschisa si poarta ravasul…pina la cruce. SI nimeni nu l-ar fi putut purta, decit El…Acel in care nu s-a gasit nici o gresala…

 3. Raspunsul este indreptatit daca nu impinge spre fatalitate.
  Daca asa a vrut Dumnezeu, intrebarea ramane: Ce ne spune acest lucru despre El?

  Ne spune ca Dumnezeu a creat fiinte nu roboti.
  Ne spune ca EL este drept, mustrand prin proorocul Natan.
  Ne spune ca degeaba s-a rugat si a postit David cautand indurare, mijlocire.

  Fiul sau a murit!

  Ei, asta ce ne mai spune? Mor cei nevinovati?

 4. …datorita faptului ca nu era roman 🙂

 5. Cred ca Urie nu a deschis scrisoarea datorita loialitatii pe care i-o purta regelui David si deoarece nu era un lucru inspirat pentru un slujitor sa traga cu ochiul prin mesajele regelui – in cel mai bun caz putea sa ramana fara ochi.
  Ce este interesant insa e modul in care Dumnezeu, datorita harului Sau si in urma pocaintei noastre, transforma esecurile in binecuvantari. Asta e istoria lui David, omul dupa inima lui Dumnezeu.
  Cred ca experimentul Batsebei l-a costat destul de mult pe David, insa Dumnezeu, de dragul Numelui Sau, si de dragul unsului Sau, a transformat acest esec in binecuvantare.

 6. Nu e fatalitate. Dumnezeu si-a pastrat o samanta curata de-a lungul timpului, din care a iesit Domnul Isus. Asa a lucrat El prin David si sotia lui Urie, prin Boaz si Ruth, Iuda si Tamar… asa a pus deoparte pe “parintii” Domnului Isus in timp.

 7. Raspunsul este indreptatit daca nu impinge spre fatalitate.
  Daca asa a vrut Dumnezeu, intrebarea ramane: Ce ne spune acest lucru despre El?

 8. Cred ca Urie nu a deschis scrisoarea pentru ca asa a vrut Dumnezeu. Pentru ca din sotia lui si imparatul David s-a nascut (pe line directa dupa cateva generatii) Isus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: