Vorbitori si predicatori

Prin 1977 eram in vizita la Arad si am avut placerea sa particip la intrunirile unui grup de studiu si rugaciune din casa lui nelu Ban, viitorul meu unchi pe linia … logodnicei. “Seganii”, cum erau ei cunoscuti, m-au adoptat cu blandete si m-au inconjurat cu dragoste. Dupa una din predicile mele in biserica lor, am auzit ca unul i-a spus altuia: “Daniel este un vorbitor bun. Cand va cunoaste Biblia mai bine va ajunge si un predicator bun”.
Pe atunci, desi crescusem in casa de predicator, eram mai la curent cu poezia si cu filosofia decat cu Scripturile. Am luat aceasta remarca a lor drept o incurajare si de ce nu … drept o provocare. Pasiunea mea cea mai mare de astazi este studiul Bibliei. Am ajuns si eu sa cred ca diferenta dintre vorbitori si predicatori este masura in care stapanesti Cuvantul (sau mai bine zis, masura in care te stapaneste el pe tine).Categories: Uncategorized

5 replies

 1. Drag Ilie

  Vei descoperi cu exactitate matematica faptul ca Dumnezeu ii ia in serios pe aceia care-L iau si ei in serios. Slava Lui!

 2. Draga Wes

  Banuiesc ca ai vrut sa scrii “carturar”. Si ei au fost necesari, dar si-au luat munca prea in serios si au ajuns sa slujeasca “slova”, nu “spiritul”!

 3. Si eu cred ca aceasta este marea diferenta astazi intre predicatori. Sunt unii care vorbesc si altii care predica. Cei care vorbesc, pot vorbi ore in sir fara sa se pregateasca nici un minut, cei care predica nu pot vorbi nici un minut fara sa fie pregatiti. Cei care vorbesc foloses Biblia pentru a vorbi, cei care predica transmit Biblia in predica lor.
  Eu, am observat ca sunt si cateva moduri in care predicatorii se raporteaza la Biblie:
  – unii vorbesc despre Biblie
  – altii vorbesc din Biblie
  – altii vorbesc prin Biblic, adica trec prin Biblie cu vorbirea lor de la Genesa la Apocalipsa si la sfarsit nu stii ce au vrut sa spuna
  – altii vorbesc pe langa Biblie, adica, prin vorbirea lor se invart in jurul BIbliei dar nici cum nu ajung la mesajul Bibliei.
  – sunt si putini care predica Biblia (2Timotie 4:20), ei transmit mesajul lui Dumnezeu din Scriptura cu competenta si seriozitate.
  Eu sunt un predicator tanar, dar in ce priveste predicarea mea am luat decizii categorice, cum ar fi:
  – Nu voi predica niciodata nepregatit, nici macar un minut nu pot sa predic mesajul lui Dumnezeu fara sa ma pregatesc cu tot ce implica pregatirea.
  -Nu voi predica niciodata altceva decat Biblia
  – Nu voi predica niciodata altfel Biblia, decat expozitiv
  Nu sunt expert, dar cred ca de aceasta au nevoie Bisericile de astazi. Domnul sa lumineze pe toti predicatorii sa inteleaga aceste lucruri!
  Probabil o sa mai revin cu un comment legat de predicaori si vorbitori, pentru ca sunt interesat la maxim in acest domeniu.
  Cu respect si pretuire Ilie Bledea

 4. Numai ca Barzilai o trecut si peste etapa de predicator devenind ………..? (cine scrie carti cum se numeste ? )
  Am citit pe nerasuflate intr-un week-end recent ,,Amintiri cu sfintii ” vol 3. Am ramas cu o nemultumire : ca s-a gatat ,asta pana la Vol 4 ,sper ! Acum citesc Estera .E ca un tort ,blatul pufos si gustos ,nears ,bine insiropat (comentariul pe capitole ) iar crema cu ornamentele din finalul carti ii dau gust si originalitate . Slava Domnului !

 5. Buna diferentiere! Oratoria si predicarea sunt separate, orator bun este si Satan, dar predicator nu este decat cel de aduce vestea buna a Evangheliei, mantuirea, eliberarea prin Cuvantul lui Hristos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: