Mici schisme la Adunarea Ecumenica

Aproximativ trei sferturi dintre membrii Sinodului au boicotat Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu. In plus, catolicii, ortodocsii si protestantii prezenti au demonstrat ca ecumenismul nu prea functioneaza.

La Adunarea Ecumenica de la Sibiu, fiecare
a vorbit pe limba sa. La propriu si la figurat

Printre cei aproximativ 2.500 de participanti la a treia Adunare Ecumenica Europeana, reprezentanti ai tuturor cultelor din Europa, ieri la Sibiu s-au aflat, potrivit informatiilor oficiale furnizate de Patriarhie, doar 16 membri ai Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, adica circa un sfert. Majoritatea ierarhilor ortodocsi romani au decis sa nu participe la cel mai important eveniment din ultimul deceniu privind unitatea crestina.

Desi Adunarea este organizata de Conferinta Bisericilor Europene si de Conferinta Episcopilor Catolici Europeni, amfitrionul de facto al manifestarii a fost IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Calitatea sa de loctiitor al Patriarhului, functie pe care o mai detine pina miercurea viitoare, cind va fi ales succesorul PF Teoctist, s-a potrivit perfect, in contextul evenimentului, cu cea de promotor al miscarii ecumenice in Romania. Evenimentul de la Sibiu a demonstrat insa ca putini dintre colegii sai din Sfintul Sinod ii impartasesc convingerile. IPS Laurentiu Streza, mitropolitul de la Sibiu, a fost unul dintre putinii ierarhi ce i-au stat alaturi. Potrivit Patriarhiei, dintre mitropoliti, printre participantii la prima zi a lucrarilor s-a mai aflat doar IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, iar dintre arhiepiscopi au fost la Sibiu IPS Andrei, de la Alba-Iulia, si IPS Teodosie, de la Constanta. IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, este singurul ierarh care si-a motivat pina acum absenta de la evenimentul dedicat ecumenismului. (Click pentru restul articolului)Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: