7 lectii din viata lui Iosif

1.Iosif a rezistat adeversităților  vieții fără să-l acuze pe Dumnezeu, rămânând curat  și credincios.

2.La vârsta de 30 de ani Iosif a trebuit să arate că știe să trăiască integru și smerit chiar și atunci când are puterea, poziția,faima și bogăția

3. Iosif a fost unul dintre cele mai bune exemple în privința  ajustarilor in viata: de la favoritul tatălui, în sclavie, de la în temniță , la tron. În toate el a știut să vadă mâna lui Dumnezeu.

4. Iosif a ales mai degrabă neprihănirea și curăția decât păcatul, chiar dacă alegerea lui i-a adus suferință. L-a pus pe Dumnezeu pe primul  loc în alegerile lui.

5.  Iosif este un exemplu excelent la ceea ce înseamnă să ierți. Si-a iertat si fratii si dusmanii.

6. S-a increzut in promisiunile lui Dumnezeu chiar daca nu le-a vazut implinite in timpul vietii lui (vezi faptul ca a cerut ca sa fie inmormantat in Canaan, desi lucrul acesta va avea loc mult dupa aceea)

7. Este mai bine sa fugi de pacat decat sa te imprietenesti cu elCategories: Uncategorized

3 replies

 1. Binecuvantata INABILITATE (neindemanare, inocenta) in a pacatui, rezistarea in fata tentaiei nevestei frumoase a lui Potifar, il va “costa” pe Iosif zece ani din viata sa, zece ani petrecuti in temnita grea a Egiptului!
  Avea saptesprezece ani cand a plecat din casa tatalui sau sa-si caute fratii si sa le duca provizii (Genesa 37:2) A ajuns in casa lui Potifar cam dupa un an, cumparat de acesta ca rob (Genesa 39:1-20) “Dupa catava vreme” spune autorul cartii Genesa (Moise), nevasta lui Potifar “a pus ochii pe el”, intrucat Iosif “era frumos la statura si placut la chip” spune versetul 6…
  Refuzul lui Iosif nu este determinat de aroganta izvorata din pareri prea inalte despre sine ci doar din inocenta inabilitate de a nu pacatui dar suficienta maturitate morala, INTEGRITATE IMPRESIONANTA de a rezista unei asa tentatii pangaritoare !
  Il vor costa zece ani din viata, zece ani de temnita grea. Va iesi din inchisoare la varsta de treizeci de ani (Genesa 41: 46) cand i se va face de catre Faraon reparatia morala de care avea nevoie.
  Peste milenii, in secolul intai dupa Hristos, sfantul apostol Pavel il sfatuieste plin de o dragoste parinteasca pe tanarul timotei, cam de aceeasi varsta cu Iosif cel de demult: “Fugi de poftele tineretii !” (asa cum a fugit Iosif,lasandu-si haina in mana nevestei lui Potifar, in Genesa 39:12). “Fugi !” Nu testa…potele tentaiei. Nu esti pregatit sa rezisti. Nu toti tinerii au aceeasi INABILITATE inocenta impletita cu taria morala, cu integritatea impresionanta a lui Iosif,de a rezista tentatiei. Fugi, NU TESTA ! 2 Timotei 2: 22).
  Nu poti “testa” doar, o otrava; nu te poti sinucide “de proba”; nu poti “face dragoste” doar “de proba”, fara sa suporti niste consecinte atat morale cat si spirituale si fizice !

 2. Intr-adevar, este uimitor sa-l vezi pe Iosif cum se gandeste la altii, in ciuda faptului ca avea probleme cel putin la fel de mari…

 3. Welcome back!
  Una din lectiile cele mai imposibile pentru mine: Iosif s-a uitata la puscariasi, a vazut ca erau tristi si i-a pasat destul ca sa-i intrebe ce-i framanta (!)
  Eu as fi considerat ca este normal si drept ca puscariasii sa fie tristi, apoi as fi mers mai departe. Tristetea in puscarie este … normala. Trist ar fi trebuit sa fie si Iosif. Sa ai probleme si sa gasesti totusi resurse pentru a te ocupa de problemele celorlalti, iata o performanta care nu-mi sta intotdeauna la dispozitie.
  Ce fel de om a fost acest Iosif?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: