Un maestru al mesajului

Esichel autoportret

Maurits Cornelis Escher , 17 Iunie 1898 – 27 Martie 1972, mai cunoscut sub numele de M. C. Escher, a fost un artist grafic olandez, celebru pentru lucrarile lui inspirate din structuri de geometrie matematica, cu o mare incarcatura filosofica, unii le-ar numi chiar “esoterice”.

Lucrarile grafice ale lui Escher sunt vizualizari ale imposibilului si ale invizibilului, concepute in cele mai complexe formulari geometrice, fascinandu-i deopotriva pe teologi, matematicieni, cristalografi si biologi.

Litografiile si lucrarile lui in lemn sunt socotite “porti” spre realitati nevazute, distilari de concepte si dogme reduse pana la nivelul esentelor. Pentru cei care stiti ce inseamna aceasta, pe data de 30 Aprilie 1956, lui Escher i-a fost acordat titlul de “cavaler” al Ordinului Orage-Nassau.

In 1922, Escher a facut o calatorie in Italia si Spania, unde a fost puternic si pentru totdeauna influentat de peisajul naturii si arhitecturii. Lucrarile lui poarta spre noi amprenta acestor influente latine asupra unei gandiri si simtiri flamande.

peisaj Italian

Spre batranete, Escher s-a mutat la Rosa-Spier, o casa pentru pensionari de langa Laren, in Olanda, unde si-a avut si un mic atelier. A murit in 27 Martie 1972m la varsta de 73 de ani.

M.C. Escher ne-a lasat aproximativ 450 de lucrari. Artistul olandez a folsit tehnici diferite ca litografia, scheciul, pictura, incrustarea in lemn si scluptura.

Inainte de moarte, M.C. Esher a ridicat gradul de dificultate al creatiilor sale de la geometria in plan la cea spatiala. Adaugarea celei de a treia dimensiuni a insemnat patruderea in nivele superioare de imaginatie. A regretat ca timpul nu i-a permis sa perfectioneze tehnici de expresie la acest nivel neexplorat pana la el. A murit sperand ca cineva va veni si-i va duce mai departe cautarile. A avut si are continuatori, nu insa si … egali.

reflexie sferica

Arta este o interpretare a vietii, de aceea are nevoie de “traduceri” si “traducatori”.

Cu problema aceasta insa intram in dihotomia lui “traduttore-tradittore” si, cati interpreti, atatea interpretari posibile.

Eu ma marginesc sa va invit, pe cei care doriti, sa faceti cunostinta cu acest om de exceptie si cu lucrarile lui. Ramane la latitudinea voastra sa mergeti mai departe. Internetul are o sumedenie de infromatii. Exista si un album fascinant pe care am avut placerea sa-l rasfoiesc avid la cineva acasa, nu insa sa mi-l si cumpar.

Iata doua marturii ale inceputurilor, explorari in lumea simetriei care poate crea senzatia de spatiu interior:

studii 2 studii de inceput 1

Iata “metoda”trecerii de la geometrie la viata:

de la geometrie la viata

Iata inaginea unei fantani imposibile, o cascada a iluzoriului, simbol al setei noastre pe care o saturam cu ne-realitatile inconjuratoare:

cascada imposibila

Iata grafia dualitatii care exista in fiecare dintre noi si in realitatea pe care o traim. Titlul este sugestiv: “Gemenii”:

gemenii

Iata dualitatea din lumea inconjuratoare prezenta pana si in cele mai mici dimensiuni ale existentei noastre:

smaller and smaller

Iata povestea fiecaruia dintre noi: o panglica fluturata in vant. Ce este mai definitoriu: alegerea noastre sau directia in care ne poarta vantul soartei?

viata ca desfasurare Doua panglici

Iata o lucrare care ne avertizeaza asupra pericolului de a trudi la infini, fara a incerca sa dezlegi sensul existentei:

furnica la infinit

Desi traimin aceiasi realitate ca “baza de plecare”, exista doua directii contrare in care ne putem indrepta si in care putem ajunge, deosebite ca ziua si noaptea:

destine diferite

Fara aceasta distinctie, dezorientarea este totala si viata devine o problema de preferinte personale, ca in lucrarea numita intentionat: “Relativism”:

relativism

Pentru un site cu “animatie” care te ajuta sa vezi “nevazutul” din lucrarile lui M.C. Escher poti merge aici.

Suntem inconjurati de ingeri si demoni intr-un univers inchis:

ingeri si demoni

Iata imaginea dragonului care se recicleaza in fiecare generatie:

dragonul tarcoale

“Cheia” dragonului este prezenta intr-o litografie cu caracter de ilustratie de cod: (pe care sper sa o gasesc …) Ah, iat-o:

creation

Trecerea de la natural finit la infinit, de la prezent la viitor, de la ceea ce suntem la ceea ce vom fi este ilustrata ca o schimbare de la pesti la pasari:

escher peste pasare

O bucurie a belsugului sau o ilustratie a partasiei care “face una” in navodul “Marelui Pescar”:

pesti

Desi pare una din cele mai simple din creatiile sale, nu este si una dintre cele mai usor de “tradus”. Eu i-as spune “dualitatea procesului de creatie”. Ne creiem in masura in care studiem creatia altuia.

hands writting

Trecerea la tridimensional:

2 plane shifting

fish ball

19 replies

 1. Multumesc pentru acest articol. Multumesc!

 2. super fain fratello,mi-a facut placere sa descopar amprenta lui Dumnezeu in talentele oamenilor!

 3. unul din cele mai frumoase articole ale lui Daniel

 4. Exact ce cautam! Imi place foarte mult felul cum ai sistemat ideile, imaginile! Apreciez pe cei pentru care mai conteaza si altceva decat ce servesc diseara la cina sau ce probleme au la serviciu si le aduc acasa sau ce destept e copilul lor doar pentru ca aluat astazi un 10 … Stau ore intregi si caut ceva care sa aline o “suferinta” a sufletului: oamenii nu sunt interesati de cultura! Suntem inconjurati de ignoranta! Si mai rau e sentimentul ca te simti tradat de atata indiferenta! Nu mai avem oameni de cultura, iar daca ii avem sunt condamnati la anonimat! Vreau sa le transmit mult curaj, sa iasa la suprafata pentru ca munca lor conteaza: pentru mine conteaza!

 5. Mereu ma intorc
  spre aceasta evocare.
  De ce?
  ,,Inima are ratiuni
  pe care ratiunea
  nu le cunoaste”
  Nu gindim profund
  decit cu inima.
  Cu acea parte a inimii,
  care pentru cei multi
  e invizibila.
  ,,Vine o vreme,
  cind lacrimile
  cad inauntru
  si ard”
  Arta este de sorginte divina.
  Demiurgul recreaza realitatea
  cu FOCUL inimii lui.
  ACTUL CREATOR
  IL APROPIE PE ARTIST
  DE MISTERUL GENESEI.
  Arta vorbeste,
  cu sau fara de cuvinte
  doar initiatilor.
  Celor care
  uita de ei insisi,
  devorati
  de patima
  recrearii
  lumilor virtuale.
  ,,La steaua care-a rasarit…”
  ,,Azi o vedem
  si…nu e”

 6. Tare frumos articol,Daniel,il recitesc cu multa placere.

 7. Multumesc pentru sesizare. Mai erau si alte greseli in text. Imi pare rau ca te-am privat de placerea de a le identifica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: