Cât de înalt a fost Adam?

Adam a trăit 930 de ani făcându-l a treia cea mai longevivă persoană, după Methuselah, 969 de ani, și Noe, 950 de ani.

Biblia tace cu privire la înălțimea lui Adam. Acest lucru poate părea un subiect ciudat pentru o întrebare, dar există unii care speculează că Adam și Eva au fost de fapt creați mult mai înalți decât omul mediu de astăzi. Conform unei teorii, Adam și Eva aveau cam 5 metri înălțime.

Teoriile unui Adam de dimensiuni mari încep cu faptul că oamenii dinaintea potopului au trăit vieți extraordinar de lungi (Adam a trăit până la 930 de ani, conform Genezei 5:5). Există, de asemenea, presupunerea că Adam a fost creat cu intelect superior. De-a lungul secolelor de după cădere, omenirea a scăzut în longevitate, în intelect și – prin extrapolare – în înălțime.

Prezența animalelor și insectelor foarte mari în evidența fosilelor susține teoria că Adam era foarte înalt. În 1940, aripa fosilizată a Meganeuropsis americana a fost dezgropată în Oklahoma. Această insectă asemănătoare libelulei avea o anvergură a aripilor de aproape doi metri și jumătate (Harvard Magazine, nov-dec 2007, “DRAGONfly”, http://www.harvardmagazine.com, accesat la 20.05.2007).

În 2020, fosile de broaște țestoase uriașe au fost găsite în nordul Americii de Sud: cochilia Stupendemys geographicus măsoară aproape nouă metri și jumătate lungime, de aproximativ 100 de ori mai mare decât cea mai apropiată rudă în viață (The Washington Post, 13 februarie 2020, “Turtles the Size of a Car Once Roamed the Earth. Oamenii de știință tocmai și-au găsit fosilele”, a declarat Reis Thebault, http://www.washingtonpost.com/science, accesat la 20.05.2018). Cei care cred că Adam a fost mai înalt decât omul modern motiv că, în cazul în care animalele au fost foarte mari în “preistorice” ori, de ce nu oameni?

Tiparul plantelor descoperite în depozitele carbonifere arată și el spre gigantism. Dacă ținem seama de dimensiunile frunzelor descoperite înțelegem că a fost ușor pentru primii oameni să-și facă „șorțuri“ din frunze de smochin (Geneza 3:7).

Un alt pic de “dovezi” care sugerează că Adam a fost de mare înălțime este menționarea de “giganți” în Biblie: Amorites din Canaan, Rephaim, și Goliat Filistinul, de exemplu. Când au întâlnit oamenii din Canaan, majoritatea spionilor israeliți au susținut că “țara pe care am explorat-o îi devorează pe cei care trăiesc în ea. Toți oamenii pe care i-am văzut acolo sunt de dimensiuni mari” (Numeri 13:32). Amos afirmă modul în care amoriții erau înalți în statură, comparându-i hiperbolic cu copacii de cedru înalți (Amos 2:9). Un rephait, regele Og de Bashan, care s-a opus israeliților în timpul lui Moise, este, de asemenea, descris ca un gigant în Biblie, având un pat care avea “mai mult de nouă coți lungi și patru coți lățime” (Deuteronom 3:11).

Dacă patul se potrivea cu statura lui, atunci Og ar fi putut avea în jur de 3 metri înălțime. Mai mult, Goliat este descris ca fiind șase coți și un span, care este de peste nouă metri în înălțime (1 Samuel 17:4). Ar putea marea statură a acestor personaje istorice să fie un efect rezidual al geneticii lui Adam? Unii spun “da”.

Există, de asemenea, apariția gigantismului la om. Robert Wadlow a fost măsurat la 8 ft, 11.1 in. înainte de moartea sa în 1940 (“Cel mai înalt om vreodată”, http://www.guinnessworldrecords.com, accesat la 5/20/20). Este îndoielnic, cu toate acestea, că oameni ca Wadlow sunt dovada că Adam a fost la fel de înalt: gigantismul modern este o tulburare fizică, iar persoanele care cresc până la înălțimi excesive se luptă aproape întotdeauna cu probleme cardiace și circulatorii.

Oamenii de știință explică existența viețuitoarelor de dimensiuni mari prin condiții diferite de atmosferă și gravitație. Fosilele descoperite nu pot fi explicate decât prin faptul că planeta pământ s-a învârtit ceva mai repede înainte de potop, forța centrifugă micșorând astfel forța gravitațională.

În ciuda unor afirmații interesante, teoria că Adam și Eva au fost giganți nu are dovezi biblice care să o susțină. Nu avem nici un indiciu în Scriptură despre cât de înalt era Adam. Au existat cazuri istorice de oameni care cresc foarte înalți, dar să folosești aceste anomalii pentru a propune o anumită înălțime pentru Adam este nejustificat. Și extrapolarea înălțimii medii a omului pe baza dimensiunii insectelor și reptilelor dispărute implică o cantitate similară de presupuneri.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: