Dovezi „puternice” pentru o nouă forță fundamentală

Concluzia nespusă: Nu știm decât în parte. „Necunoscutul“, forța din spatele forțelor descoperite și nedescoperite este „Dynamis“, puterea Cuvântului divin prin care sunt ținute toate în ființă. Slavă Lui. Oamenii vor să-L analizeze pe Dumnezeu în laborator, iar Dumnezeu le arată că există mult mai mult decât ceea ce se poate măsura cu metrul … Apostolul Pavel vorbea în termeni de „bâjbâială“ a celor care-L caută pe Creator, când El este aproape de ei, dar le-a stabilit anumite limite de cunoaștere (Fapte 17:27-28).

+++

Forțele fundamentale ale naturii guvernează fiecare moment al vieții noastre, ele putând fi reduse însă la doar patru categorii: gravitația, electromagnetismul, forța nucleară tare și forța nucleară slabă. Însă fizicienii spun că au găsit semne posibile ale unei a cincea forțe fundamentale a naturii, necunoscută până acum.

Constatările provin din cercetări efectuate la Laboratorul Național de Accelerare Fermi (Fermilab) de lângă Chicago, Consiliul pentru Știință și Tehnologie din Marea Britanie susținând că rezultatul „oferă dovezi puternice cu privire la existența unei particule subatomice încă nedescoperite sau a unei noi forțe”. Profesorul Mark Lancaster, unul dintre cercetătorii britanici care au participat la cercetare, relatează:

„Am descoperit că interacțiunea miuonilor nu este în acord cu Modelul Standard [al fizicii particulelor elementare – teoria larg acceptată pentru a explica modul în care se comportă elementele de bază ale Universului]. „În mod clar, acest lucru este foarte entuziasmant deoarece arată înspre un potențial viitor cu noi legi ale fizicii, noi particule și o nouă forță pe care nu am văzut-o până în prezent”.

Miuonul este unul dintre particule fundamentale, fiind similar cu electronul dar de peste 200 de ori mai greu. Experimentul Muon g-2 implică trimiterea particulelor în jurul unui inel de 14 metri și apoi aplicarea unui câmp magnetic. Oamenii de știință au descoperit că miuonii au oscilat într-un ritm mai rapid decât ar putea fi explicat de actualul Model Standard, lucru care ar putea fi cauzat de o nouă forță a naturii.

Fizicienii teoreticieni cred însă că ar putea fi vorba și de o particulă subatomică încă nedescoperită, existând mai multe idei cu privire la ce ar putea fi această particulă ipotetică. Anunțul cercetătorilor de la Fermilab vine după ce luna trecută fizicienii care lucrează la experimentul LHCb de la Large Hadron Collider au descris rezultate care ar putea indica o nouă forță fundamentală sau o particulă subatomică, scrie BBC.

„Before Your Eyes” este un joc despre viață și moarte pe care îlCategories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: