Vasile Bel, istoric român, despre Petru Popovici

Popovici Petru (Pitt) 1918 – 2019 din Harrisburg

La sfârșitul unei vieți de 101 ani, care totuși se sfârșesc, prezint o scurtă biografie a fratelui Popovici Petru, zis Pitt, frate de corp a lui Alexa Popovici despre care am scris AICI.Poți vedea mai multe despre viața fratelui Pitt la Barzilai-en-Dan AICI, dar și AICI.O viață lungă în slujba Domnului și a poporului Baptist din România, America și de pretutindeni.A fost o voce în timpul regimului comunist prin cărțile pe care le-a scris și trimis în România, si vocea pe care o ascultam în fiecare săptămână la Radio prin stația „Trans World Radio Monte Carlo Monaco.S-a născut la data de 12 septembrie 1918, în oraşul Harrisburg, Pennsylvania, din părinții Sima și Zana, de naționalitate română și ocupația în România de plugari, de loc din localitatea Firiteaz, jud. Timiș, România.  Fratele Pit  a avut cetățenie română și americană, cetățenie ce l-a ajutat în perioada comunistă.

Face 4 clase primare, iar apoi liceul teoretic și Seminarul Teologic Baptist din București între ani 1937 – 1940.

În anul 1930 a fost bătut crunt încat a necesitat spitalizarea, de  către preotul ortodox Szilagy din Firiteaz, pentru că nu a vrut să facă semnul crucii.

În anul 1937 fiind convis că are nevoie de mântuirea Domnului, aceptă să fie botezat în ziua de 27 august 1937.

Din anul 1939 publică articole la revista Farul Creștin. Primul articol s-a numit „Poate un Păcătos pierdut să fie mântuit? În anul 1940 publică un articol „Piedici în calea Evanghelizării”
I. E prea greu,
II. O să ne câștigăm contrarii,
III. Nu o să vină nimeni și
IV. Nu e cine să țină Evanghelizarea”.

Va publica articole și în revista Îndrumătorul Creștin Baptist.În anul 1940 este încorporat la Marina Militară și în anul 1945 lăsat la vatră cu gradul de sergent.

În ziua de 24 octombrie 1945 se căsătorește cu sora Hortensia născută Cristea și Domnul le-a daruit trei fete: Iedidia, Angela și Agnia.

În ziua de 2 decembrie 1945 este ordinat în Biserica Creștina Baptistă din Arad Pârneava de frații: Alexa Popovici, Truța Ioan și Cicirean Gheorghe.

În anul 1953 intră în lucrarea Domnul ca pastor la Biserica Baptistă nr. 1 din Timișoara.

Între ani 1960 – 1963 din cauză că nu a vrut să pună în practică reglementările guvernului comunist care îngrădeau și limitau sustinerea de servicii religioase fratele este destituit din slujba de pastor și repus în drepturi în anul 1965.

A tradus în anul 1947 și tipărit la editura: „Farul Creștin” cartea „Adevărul într-o coajă de nucă a lui H. Sayles.

A scris cărțile: “Lumini peste veacuri” două volume, “Ești sigur?”, “Rugul în flăcări sau Viața lui D.L.Moody”, “Colț de rai”, “Glasul martirilor creștini din primele secole”, “Există viață după moarte”, “Graiul Proorocilor”, “Biblia este totuși adevărată” și altele. 

La Congresul Tineretului Baptist din România ținut în 16-18 august 1946 de la Reșița, fratele Pit Popovici a fost ales președinte al „Școalelor Duminecale din România”. În calitatate de președinte ales semnează la acel congres „Regulamnetul de organizare a Școalelor Duminecale din România.

A fost și președinte al Comunității Creștine Baptiste de Arad. A făcut parte din Comitetul Uniunii Comunităților Creștine Baptiste din R. S. R. La Congresul Cultului Creștin Baptist din R. P. R. din București 28-30 mai 1965, fratele Pit Popovici cere binecuvântarea Domnului peste lucrările congresului pentru ziua de 29.

În anul 1965 cere viza de emigrare în baza cetățeniei americane și o primește în anul 1967. După plecare în America, fratele Pitt Popovici ajută mult România, iar după anul 1990 și mai mult.

În ziua de 21 octombrie 2019 fratele Pitt Popovici a plecat acasă la Domnul după o viață frumoasă și bogată pe ogorul Evangheliei.

Surse:Alexa Popovici, Ioan Bunaciu, Stoica Daniel, Arhive Farul Creștin Îndrumătorul Creștin Baptist.

Publicat de Vasile Bel la 22:19:00Categories: Articole de interes general

2 replies

  1. In 1965-67, eu cantam in corul Bisericii Baptiste Nr. 1, Timisoara. Eram cel mai tanar basist, Craioveanu era unul din dirijorii Corului impresionant, pentru care scriam notele la multe cantari chiar acasa la el. Fratele Pitt Popovici era vazut public si privat un pastor Crestin Baptist extraordinar–ca o trezorie a Crestinismului din Romania! Chiar si preotul Ortodox din Timisoara era impresionat de puterea lui Dumnezeu ce se exprima in predicile Fratelui Pitt Popovici. Am fost privilegiat sa stiu multe despre acest Pastor extraordinar! Unul din unchii mei era Prof. Ing. Dr. Bogoevici Nicolae la Politehnica, si multi din studentii lui ma cunosteau personal si veneau la predicile acestui faimos pastor Pitt Popovic! Toata suprafata Corului de la balcon era ca sardinele inghesuita de studentii care veneau sa asculte predicile bine documentate ale acestui extraordinar Pastor Pitt Popovici! Biserica era supra inghesuita de oameni care multi luau notite cind predica Fr. Pitt Popovici. Ce sa mai vorbim, nu era om in cultele crestine din Romania carec sa nu-l fi ascultat cu multa nerabdare pe acest extraordinar Fr. Pitt Popovici. In California, prin 1976, eu si nevasta l-am vizitat acasa la el (si el ne-a vizitat pe noi). Ca de obicei, el era foarte pasionat sa scrie din Biblie si se vedeau multele lui carti. Mai tarziu si eu mi-am cumparat peste o mie de carti scrise depre Biblie. In Romania, in acea perioada de persecutie a bisericilor protestante, Fr. Pitt Popovici predica cu mare putere la Radio Europa Libera si altele. Crestinii din Romania il ascultau pina chiar si cei de la sate si comune! Era ceva extraordinar sa asculti la Radio pe acest sofisticat si faimos Pastor Crestin. El si-a luat timp sa-mi scrie citeva scrisori in Romania. Asa mare simt de Crestin avea! In California, a format un Cor Baptist mare, care era precedat de predica Fr. Pitt Popovici. Tot astfel ca si in Timisoara, multi Romani (ca si mine) veneau sa-l asculte pe acest faimos Pastor Baptist, Pitt Popovici. Era o atmosfera de vise, parca era adusa din paradis! Acest legendar Pastor, Pitt Popovici, va ramane in mintile Crestinilor Romani un apostol de magnitudine care nu s-a sfiit sa predice Evanghelia lui Hristos cu mare putere si curaj, ani de zile peste baricadele de cenzura comunista in Europa de rasarit!

Trackbacks

  1. Vasile Bel, istoric român, despre Petru Popovici – ARMONIA MAGAZINE – USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: