Adrian Papahagi: Diferența principală dintre dreapta conservator-creștină și stânga progresist-atee 🥺Monitorul – 7 februarie 2019

Diferența principală dintre dreapta conservator-creștină și stânga progresist-atee: acceptarea sau respingerea naturii căzute a omului.

De aici decurg realismul și moderația dreptei conservatoare creștine, respectiv utopismul și maximalismul revoluționar al stângii.

Dreapta vrea să amenajeze cum se poate jungla umană și să o facă mai acceptabilă, mai puțin sângeroasă, în așteptarea lumii de dincolo; stânga vrea raiul pe pământ acum, chiar dacă pentru asta trebuie să arunce în aer ordinea precară a lumii și să conducă milioane de oameni în marș forțat spre groapa comună.

„Extrema dreaptă”, fiind neopăgână sau eretică, revoluționară, colectivistă, etatistă, dirijistă, mesianică, milenaristă, puristă și excesivă e de fapt tot o formă de progresism stângist. Dreapta creștină nu poate fi decât prudentă și moderată, pesimistă antropologic și optimistă eshatologic.Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: