De ce ne-am dus noi la școală ?

Toți am mers la școală și toți creștinii sunt încă în școală. Există două mari concepții despre școală. Unii au adus concepția lor greșită despre școală și în școala lui Christos.

,,Voi Mă numiţi Învăţătorul şi Domnul, şi bine ziceţi, căci sunt“ (Ioan 13:13).

Textul ne spune că ucenicii L-au numit pe Domnul, Învățătorul lor. De fapt, nici n-ar fi fost ,,ucenici“ dacă n-ar fi stat pe lângă o persoană de la care să învețe. Termenul ,,ucenic“ implică în mod automat înscrierea și frecventarea unei școli.

O concepție greșită despre școală.

Pentru cine am învățat noi la școală?

a. Am învățat pentru profesori. Unii dintre noi am categorisit chiar profesorii în profesori care cer mult, profesori exigenți, și profesori care nu ne-au cerut prea mult. Întotdeauna i-am iubit pe cei din a doua categorie.

b. Am învățat pentru examene sau pentru teză. Chiar și cei ce nu învățau de obicei în timpul anului, se puneau cu burta pe carte înainte de ,,licrarea de control“, de teză sau de examene.

c. Am învățat pentru diplomă. Poziția și prestigiul nostru în lumea a fost determinată dacă am avut sau nu am avut o ,,diplomă“. Glumind, am putea spune că am fost ,,diplomați“ sau nediplomați.

Esența acestor trei motivații a fost că ne-am ,,strecurat“ prin școală cu cât mai puțin efort, am trecut prin șcială ,,ca rața prin apă“.

d. Foarte puțini s-au dus la școală ca să învețe ,,pentru ei“, considerând școala drept o mare ,ocazie“. Unii au ales cele mai grele școli pentru a afla și studia cât mai multe lucruri (am făcut școala la Oxford sau la Crețulescu sau la Sunny Hills). Unii chiar și-au ales profesorii pe același criteriu.

De fapt, valoarea unei școli nu este dată de valoarea clădirilor sau confortul dormitoarelor sau mâncarea de la cafeteria (cantină), ci de calitatea profesorilor de la care învățăm. S-au dus la profesori renumiți pentru bogăția de informații pe care le răspândeau studenților. (,,am făcut matematica cu ,,cutare“ sau filosofia cu ,,cutare“). Nu știm dacă Pavel a făcut școala într-o clădire mare sau mică, dar știm că a învățat ,,la picioarele lui Gamaliel“!

Pe care din aceste concepții le-am adus cu noi și în școala lui Christos?Categories: Amintiri, Studiu biblic, Teologice

3 replies

  1. 1Timotei 4:16 Spune asa: ,,Fii cu luare aminte asupra ta însuti si asupra învățăturii, pe care o dai altora; stăruie în aceste lucruri, căci dacă vei face asa, te vei mîntui pe tine însuți si pe cei ce te ascultă.”
    Fiind vorba de valoare a unei școli, ce poate fi mai de apreciat, decât lucrurile cerute de Ap. Pavel lui Timotei, ca si învățător, adică om de caracter si om pregătit, capacitat cu învățătură sănătoasă. Normal că asemenea valoare se răsfrînge asupra altor persoane, rezultand ucenici valoroși, efectul fiind benefic de ambele părți, mîntuirea profesorului cât si a elevului.

  2. Hm ! As zice ca am invatat cu drag si de dargul cartii, cu profesorii care care ne-au picat in virtutea unei scheme pê care n-o controlam in nici un fel. Tot asa si in adunare – niciodata nu am avut, nici nu am pretins pastorul pe care m l-as fi desenat sau desemnat eu. Nici nu cred ca era cazul…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this: