Păcatele îți sunt iertate. Du-te în pace.

Un frate bun și prieten scump al meu și mai ales al tatălui meu m-a rugat să dau o explicație publică pentru câteva suflete ,,sensibile“ (iertată să-mi fie ironia), care s-ar fi poticnit în cele întâmplate între mine și fratele Richard Wurmbrand cu câteva minute înainte de moartea sa.

1. În primul rând vreau să repet ce am spus și atunci: Îmi este tare nepotrivit să aduc în public parte din ce s-a întâmplat atunci și acolo. Nepotrivit nu este ce s-a întâmplat acolo, ci faptul că a trebuit să povestesc altora ceea ce s-a întâmplat.

2. Ultimele cuvinte sunt un secret, o mărturie fără limite. Există o ,,taină“ a acestor lucruri petrecute între un om înainte de moarte și un dohovnic pe care nu o sparge nici tribunalul și nici justiția. Nici un lucrător creștin nu este forțat sau obligat prin lege să destăinuiască cele aflate de la un muribund.

3. Fratele Richard a avut el însuși ocazia să conducă suflete aflate pe moarte la Domnul Isus și să le asigure că păcatele lor sunt iertate. Cine îi cunoaște mărturia sau i-a citit cărțile știe că a procedat așa cu comuniști și cu legionari învrăjbiți. Nenea Richard a avut privilegiul de a vedea astfel de dușmani împăcați cu Dumnezeu și împăcați unul cu altul în ultimele clipe ale vieții lor pământești, acolo, în celulele morții. I-a pus mână în mână și i-a trimis ,,dincolo“ siguri că păcatele lor sunt iertate.

4. Mii și mii de păstori de suflete fac această lucrare pe toată fața pământului. La doar câțiva ani după absolvirea Seminarului Teologic de la București, socrul meu, Traian Ban, m-a rugat să mă duc la un om tare respectat de cei din adunare, fost lucrător harnic cu Evanghelia, care era aproape de marea trecere dar … se temea de moarte. ,,Du-te. Vezi dacă mai are ceva de mărturisit, ceva păcate ascunse pe care mie îi este rușine să mi le spună. Roagă-te cu el și asigură-l de iertarea Domnului Isus, ca să poată avea pace și să moară liniștit.“

5. Aici în Los Angeles, am fost la căpătâiul unui om care, se spunea, Îl primise pe Domnul Isus și era pe moarte. Eram patru viztatori în camera de spital și unul mi-a zis: ,,Rugați-vă pentru că este gata să se ducă.“  ,,Să se ducă, să se ducă, am răspuns eu, dar vreau să știu dacă știe unde se duce și cum se duce acolo“. L-am întrebat de credința lui în jertfa Domnului Isus, de pocăința necesară în fața crucii ispășitoare și de câteva alte lucruri din Scriptură. Numai după ce m-am asigurat că este conștient de ceea ce se întâmplă, m-am rugat și l-am asigurat cu toți că Domnul Isus îl așteaptă și că este cu păcatele iertate. M-am rugat în multe alte astfel de ocazii, în case sau în saloane de spital, și am căutat să întăresc credința celor care se clătinau, asigurându-i de bunătatea lui Dumnezeu și de suficiența jertfei lui Christos. Toți știm că orice formă de evanghelizare publică sau personală culminează cu bucuria celui salvat pentru iertarea păcatelor ,,Adevărat, adevărat vă spun, că cine ascultă cuvintele Mele, şi crede în Celce M’a trimes, are viaţa vecinică, şi nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viaţă“. – Ioan 5:24

6. Am prieteni care sunt capelani și lucrează cu cei care sunt muribunzi în spitale. Ei le vestesc Evanghelia celor nemântuiți încă și îi întăresc pe cei ce au umblat deja cu Domnul. Cea mai mare bucurie a lor este să se asigure că aceste suflete sunt gata de plecare, că știu în ce și în Cine au crezut și că pot pleca siguri că păcatele lor au fost iertate. La fel au făcut și fac capelanii care lucrează printre tranșee în timp de război.

7. Fratele meu este încă nemântuit, dar cred că Domnul nu-l va lăsa în această stare. Speranța mea este ca, măcar în clipele dinaintea morții, să primească harul lui Dumnezeu și m-aș bucura etern să pot să-l asigur atunci că și păcatele lui sunt iertate. La fel ați face și voi cu frații sau cunoscuții voștri. Avem aceeași lucrare și aceleași bucurii.

Va fi această explicație suficientă? Probabil că da, pentru cei mai mulți. De fapt, Biblia spune că ,,pentru cel curat toate lucrurile sunt curate“. În ce-i privește pe ,,ceilalți“ … Domnul să se îndure.Categories: Amintiri, Personale

4 replies

 1. Ne apropiem cumva se practicile Ortodoxe ?

 2. Ma bucur ca ati scris ,,seamana putin“. Inseamna ca mult nu seamana!

 3. Frumos spus si bine slujit din cele aratate mai sus.
  Poate un pamantean sa inteleaga vreodata ce este harul nemeritat? ex: N-i sa iertat toata datoria, totusi se ivesc ici si colo amintiri ale datornicilor. In pilda Mantuitorului, judecatorului nedrept i s-a rejudecat cazul si anulata stergerea datoriei, cum v-a fi in cazul nostru daca n-i s-ar aplica aceasta regula? Sa fim ajutati de Domnul in ce priveste iertarea apoapelui nostru!; o actiune deloc usoara omului, si multe n-i s-a sters.
  Daca nu putem intelege harul pe deplin, atunci nu intelegem nici cum “cel neprihanit cade de sapte ori si se ridica”. CeL ce-l ridica este Domnul, cel ce sta azi “in picioare sa i-a seama sa nu cada”.
  Mult analizam si putin mai veghem in calea noastra spre cer, care devine mai nou tot mai prin centrul lumii (idei, concepte, interpretari, fapte ingaduite, ce inseamna purtare evlavioasa s.a.m.d.)

  Modelul nostru desavarsit trebuie sa fi fost si sa ramana mai departe Domnul Isus. Urmasii Lui au fost “robi netrebnici”; la asta aspiram si noi, rang obtinut numai dupa urmarea intrutotului voii Lui.

 4. Frate Brinzei
  Poate e necesar sa puneti mai multa emfaza pe faptul ca numai Isus iarta pacatele ,el e singurul mediator-asta stim cu totii-dar pt cei mai sensibili.
  Eu ma intreb oare de ce a avut Fr Vunbrand a avut nevoie sa i se mai spus odata ca pacatele-i sint iertate? Ma gindesc ca asigurarea asta ove r and over seamana putin cu ce fac preotii-ei dau iertaciune si pe patul de moarte si dupa moarte-trimit pe toata lumea in RAI in felul asta nemaiavind nevoie de o judecata viitoare.
  Sper ca nu av suparati de ce v-am scirs-asa am simtit si asa vad lucruril.
  Blessings
  Ana sauber

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: