25. Când eşti copleşit de stres

Iosif Dragomir

În lumea de astăzi mulţi bărbaţi şi femei suferă din cauza stresului. Un medic defineşte stresul ca „uzura personalităţii”. Experţii în domeniul stresului ne spun că vine din două cauze principale: prea puţine schimbări şi prea multe schimbări.

Pentru a funcţiona cu eficienţă maximă toţi avem nevoie de o anumită cantitate de schimbare, dar când schimbarea vine prea repede pentru a-i face faţă, personalitatea este pusă sub o presiune extraordinară. Dr. Thomas Holmes, o autoritate recunoscută în domeniul stresului, îl măsoară în termenii „unităţilor de schimbare”. Moartea cuiva drag, de exemplu, măsoară 100 de unităţi, un divorţ 73 de unităţi, sarcina 40 de unităţi, mutarea sau renovarea unei case 25 de unităţi şi Sărbătoriri Crăciunului îi sunt alocate 12 unităţi. Concluzia lui este că nimeni nu se poate ocupa cu mai mult de 300 de unităţi de stres într-o perioadă de 12 luni fără să sufere fizic sau emoţional în perioada următorilor doi ani.

Primul lucru ce-l avem de făcut când ne confruntăm cu stresul este să identificăm ce anume îl cauzează. Care este declanşatorul? Este prea puţină schimbare sau prea multă? Care sunt simptomele? Ce s-a întâmplat imediat anterior apariţiei simptomelor? (Acesta poate fi un indiciu vital.) Trebuie să-L invităm pe Domnul să ne ajute în legătură cu problema pentru care credem şi ne rugăm. Doar când se găseşte cauza lucrurile pot fi schimbate.

Următorul lucru, trebuie să ne gândim de ce suntem victime ale stresului. Nu suntem în stare să avansăm din cauza stresului, sau mergem prea repede deoarece ne este teamă cu privire la ce am putea descoperi cu privire la noi dacă ne-am opri? În funcţie de lipsa gradului de siguranţă în Dumnezeu, în funcţie de acel grad vom fi motivaţi să o căutăm în orice altceva. Cei asiguraţi sunt mai puţin predispuşi la stres deoarece ei deja au ceea ce doresc – pacea interioară a minţii.Categories: Articole de interes general

1 reply

  1. “STRESS IS A CHOICE THAT YOU MAKE FOR YOURSELF ”
    “The old nature is a product of our environment,…The old self, until it is replaced in our experience, carries some weight in our personality. …The new nature is a product of Heaven…We have put on a new self which is renewed in a true knowledge according to the image of the One who created him(Col.3:10)…We are in the process of learning how to put off our old nature and put on the new nature of Jesus…” (GRAHAM COOKE Radical Perceptions, Book Two chapter 16)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: