Un plan „providențial“ ?

Dacă este marți, avem studiu profetic …

Un „plan profetic“ presupune un Plănuitor și puterea de a conduce evenimentele înspre scopul propus. Oare cum își duce Dumnezeu la împlinire planurile Sale? Răspunsul este unul singur: prin providență.

CE  ÎNSEAMNĂ “PROVIDENŢĂ  DIVINĂ”

Dicţionarul limbii române defineşte providenţa drept “înţelepciune supremă a Divinităţii în conducerea lumii”.

Teologia Sistematică a lui Strong Hopkins defineşte Providenţa drept “acţiunea continuă prin care Dumnezeu face ca toate evenimentele din universul material şi spiritual să lucreze împreună pentru împlinirea scopului cu care au fost create” (p. 419). Autorul adaugă apoi această foarte frumoasă afirmaţie: “Providenţă înseamnă că Dumnezeu are capacitatea de a-Şi îndrepta atenţia pretutindeni în acelaşi timp”, spre deosebire de noi care nu ne putem concentra decât asupra unui foarte mic segment al realităţii.

Termenul activitate “providenţială” trebuie înţeles ca distinct de acela de activitate “miraculoasă”. În Providenţă, avem ocazia să vedem cum Dumnezeu foloseşte în mod suveran evenimentele istoriei, fără să intervină supranatural în desfăşurarea lor.

Termenul “providenţă” vine din limba latină (provideo) şi înseamnă “a vedea mai dinainte” (pro = dinainte; videre = a vedea). Un echivalent ar fi termenul “prevedere” şi implică o participare directă a lui Dumnezeu în desfăşurarea evenimentelor, făcându-le să lucreze spre împlinirea scopurilor Sale. Acesta este sensul cuvintelor apostolului Pavel în Romani 8:28:

“De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.”

Îmi amintesc că Richard Wurmbrand a afirmat într-o predică despre “purtarea de grijă a lui Dumnezeu” că Pavel n-a spus doar aşa : (restul aici)Categories: Teologice

2 replies

  1. si totusi cunoastem in parte

  2. Asa dupa cum ai spus, antinomia predestinarii si a liberului arbitru sau … “a planificarii” si a “bagarii de vina”…preocupa pe cei mai multi si in zilele de astazi. Oare de ce ?
    Si care este scopul pentru care vrem sa stim aceasta taina? Sa stim pentru ca sa cunoastem sau sa stim pentru ca sa traim ceea ce cunoastem?
    Domnul Isus spunea in Evanghelia lui Ioan: “Daca vrea cineva sa faca voia Lui Dumnezeu,…VA AJUNGE SA CUNOASCA…”
    Mi-aduc aminte cum un frate (fratele Suru), in timpul unui studiu biblic, dintr-o data a spus cu glas tare spre surprinderea celor prezenti: “Mai fratilor, pai noi cunoastem toate astea. Problema nu e ca nu le cunoastem. Problema este ca nu le facem…”
    Am ras atunci cu totii, …insa doar pentru ca era poarta cea mai lejera de a iesii din incurcatura creata de o simpla afirmatie plina de adevar…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: