Cumpănire la ceas descumpănitor

(contextul dialogului se găsește la pagina doctrinară)(păreri personale)

Comunicatul Uniuni Baptiste de la Bucuresti și răspunsul dat de fratele Iosif mi-au produs o stare de mare sfâșiere lăuntrică. Probabil că nu sunt singurul în această situație. De câteva săptămâni, am nopți albe și zile negre.

Sunt strâns din două părți.

1. Pe de o parte, regret că acum fratele Iosif Țon lovește cu atâta ușurință în edificiul ideologic al baptiștilor la care a zidit alături de noi în anii grei ai comunismului și în anii frumoși ai reconstrucției de după 1989. Nu se poate ca dânsul să nu fi anticipat că, fără o discuție prealabilă și o încuvințare măcar tacită a încercării dânsului de a limpezi doctrina și practica „străjerilor“, reprezentanții oficiali ai cultului baptist se vor speria și vor fi forțați să ia o hotărâre panicată și să dea un Comunicat așa de nejustificat de aspru ca acesta.

2. Pe de altă parte, dacă fratele Iosif Țon și-a schimbat cu adevărat convingerile în privința lucrării Duhului Sfânt, ar fost de preferat ca dănsul să se alăture bisericilor din cultul pentecostal, cu care avem o frumoasă și îndelungată colaborare, atât în Alianța Evanghelică, cât și în lucrările de Evanghelizare a României. În mare măsură, pe lângă unele convingeri care ne despart, avem o mare asemănare de doctrină cu bisericile pentecostale și nu înțelegem cum fratele Iosif le-a disprețuit acum pentru ca să se alăture unei „mișcări“ cu crez incert și cu practici care buimăcesc credința celor slabi.

Îmi exprim nădejdea că frățietatea va continua să se roage ca Satan să nu folosească situația de criză creată de schimbarea fratelui Țon și Comunicatul Uniunii Baptiste din România pentru a tulbura lucrarea din bisericile baptiste sau buna înțelegere și părtășia pe care le avem cu bisericile pentecostale surori.

În ciuda evidențelor actuale, știu sigur că nu se întâmplă nimic fără știrea lui Dumnezeu care poate face ca, vorba lui nenea Richard Wurmbrand, „toooooooooaaaaaateeeee lucrurile să lucreze spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și anume, spre binele al celor chemați după planul Său“ (Rom. 8:28)

Și încă o vorbă din bătrâni (fratele Socaciu, director pe atunci al Seminarului teologic baptist de la București): „Bunu-i Dumnezeu, că nu-Și pune mintea cu noi !“

Credința este substanța „lucrurilor nădăjduite“, chiar dacă momentan, multe din ele, „nu se văd“ (Evrei 11:1).



Categories: Articole de interes general

6 replies

  1. Si in legatura cu aluzia fr. Ton (in comunicat) la Faptele Ap. 5:3 (si Romani 6:16), ma indoiesc ca aceasta ‘umplere a inimii’ de catre Satan s-ar aplica pentru orice pacat pe care il facem (in plus, Biblia ne spune ca daca cineva – si e vorba despre credinciosi aici – spune ca nu are pacat este un mincinos – in 1 Ioan)…Daca asta s-ar aplica oricarui pacat, inseamna ca orice credincios, inclusiv fratele Ton, are deseori inima umpluta de catre Satana – idee la care raman sceptic…

  2. Am citit marturia lui Dora, si nu ma indoiesc ca Dumnezeu a lucrat in mod miraculos sa o vindece. El merita toata slava pentru acest lucru. Ceea ce mi se pare bizar si nebiblic in legatura cu interpretarea pe care ea o da ea vindecarii este referirea la pacatele generationale. De unde a aparaut aceasta doctrina, pentru ca nu are nici un suport biblic serios. Dimpotriva, este total nebiblica. La Ieremia 31:29-30 se spune in mod foarte clar: ‘In zilele acelea nu se va mai zice: ‘Parintii au mancat agurida si copiilor li s-au strepezit dintii’ ci fiecare va muri pentru nelegiuirea lui: oricarui om, care va manca agurida, i se vor strepezi dintii’. Aceste versete sunt foarte importante, intrucat ele fac parte dintr-un pasaj mai mare in care este profetit Noul Legamant Ieremia 31: 27-40. Ori Noul Legamant, dupa cum bine stim, a fost inaugurat in Christos. Orice crestin traieste in Noul Legamant, si pentru orice crestin promisiunea din Ieremia 31: 29-30 este valabila. A crede in pacate generationale inseamna pur si simplu o intoarcere la Vechiul Legamant. Si ca aceasta promisiune nu se aplica crestinilor este foarte clar si din Ezechiel 18: 20b: ‘Fiul nu va purta nelegiuirea tatalui sau, si tatal nu va purta nelegiuirea fiului sau! Neprihanirea celui neprihanit va fi peste el, si rautatea celui rau va fi peste el.’ Cititi in intregime capitolul 18 din Ezechiel! Tot pasajul se refera la aceeasi promisiune: ‘Pentru ce spuneti voi zicatoarea aceasta in tara lui Israel: ‘Parintii au mancat agurida, si copiilor li s-au strepezit dintii’? Pe viata Mea, zice Domnul, Dumnezeu, ca nu veti mai avea prilej sa spuneti zicatoarea aceasta in Israel’ (Ezechiel 18:2-3). Mie mi se pare ca vindecarea lui Dora are o explicatie mai simpla: ea a luat in serios Iacov 5:14-16, si si-a marturisit pacatele; Biblia promite clar – si pasajul lui Iacov spune acelasi lucru cu alte pasaje din Scriptura – de exemplu Isaia 59:2 – ca pacatele nostre pun un zid de despartire intre noi si Dumnezeu si-L impiedica sa ne asculte. Dora si-a marturisit pacatele, si-a cerut iertare pentru ele, iar Domnul a putut sa-i asculte rugaciunea. Ca pacatele sau demonii ar fi putut sa-i cauzeze boala, e posibil (vezi cazul femeii garbove din Ev. dupa Luca), dar nu e neaparat evident. In Noul Testament exemple de boli despre care sa sa spuna clar ca au la origine demoni sau pacate sunt foarte putine (cu execeptia cazurilor de demonizati – insa cu siguranta Dora nu facea parte din categoria demonizatilor…)…

  3. Mare-i ipocrizia la unii din cei ce au postat pe diferite bloguri : “tacerea si lasitatea UBR-ului” ; acum cand aceasta(UBR) o face, sar cei mai multi, ca fripti, sa atace aceasta luare de pozitie! De fapt, fr. Ton si-a clarificat pozitia sa in State, cand si-a retras calitatea sa de membru in Biserica Baptista din Portland; putea foarte bine sa-si clarifice schimbarea sa teologica si in Romania intr-un “consiliu ecumenic baptist”, nu sa ne comunice pe bloguri, ca ceea ce era de observat in aceasta chestiune se putea intelege, lecturand cartile scrise de el. Oare numai doua persoane sa fi observat virajul teologic a-l fr. Ton?….

  4. Cel putin cateva acuze aduse fr. Ton sunt in mod evident nejustificate: Ton nu crede nici in evanghelia prosperitatii, nici in faptul ca numai cei care au darul vorbirii in limbi ar avea Duhul Sfant..

  5. ..cand se stia clar ca situatia-i foarte sensibila,era nevoie,totusi,de mai multa atentie…si nu vad graba,se stie ca pripeala nu e buna…trebuia inceput cu post(nu de asta bloghist),cu rugaciune,cu multi intelepti,nu iuti,ci zabavnici la manie(eventual de prin Ardeal:),cautat Fata Domnului,un Gamaliel,un Ahitofel,etc….Asa,Arad,Valea Draganului,poc,poc…am tras,daca nu l-am nimerit…vai de noi:).Domnul sa aiba mila!

  6. Bine spus frate Daniel, f bine spus. E trist, e f trist ce s-a intamplat si ma tem ca ireversibil. Se va dovedi in timp who was in the wrong. Ma tem ca actiunea reactionista si pripita a UBR se va intoarce impotriva lor si mai ales a fratietatii baptiste. Trist, foarte trist.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.