Așa cum credem noi … și altfel

(contextul dialogului se găsește la pagina doctrinară)

Dumnezeu este așa cum credem noi … și altfel!

Călătorind în câteva țări, dar mai ales fiind într-un oraș unde conlocuiesc peste o sută de grupuri etnice diferite, am ajuns la această concluzie surprinzătoare: Dumnezeu este cum credem noi … și altfel.

Există un Dumnezeu românesc, cu anumite trăsături care-l leagă de istoria neamului nostru. Credința în „acest“ Dumnezeu ne face să ne simțim neapărat superior celorlalte popoare. Ele n-au „șansa“ să-l înțeleagă pe Dumnezeu așa cum Îl cunoaștem noi. N-ar putea-o face decât dacă ar deveni ei înșiși români! Ne simțim moștenirorii unui destin unic, poate chiar de … popor ales!

Există un Dumnezeu al rușilor. Dumnezeul „sufletului slavon“, Dumnezeul pravoslavic, Dumnezeul ortodox al lui Dostoievski și Tolstoi. Rușii cred și ei cu convingere că sunt un popor „ales“ și că niciun alt popor nu trăiește creștinismul la nivelul înalt pe care-l trăiesc ei. Moscova se vrea astăzi neapărat „a treia Romă“, păstrătoarea autenticității și autorității creștine.

Există un Dumnezeu al germanilor. Este Dumnezeul Reformei, Dumnezeul protestant care a născut superioritatea germană în toate. Etica protestantă garantează superioritatea națiunii germane și a produselor „made in Germany“. Teologii germani, născuți de filosofia teutonă,  se cred cei mai profunzi din istorie. Dacă n-ai făcut școala teologică în Germania nu vei putea fi niciodată un păstor de rangul întâi între germani, indiferent dacă ai studiat la Oxford, Moscova sau … București (asta o știu de pe propria mea piele).

Există, fără nici o îndoială, un Dumnezeu al englezilor, care ne-a lăsat King James, singura „variantă autorizată“ a Bibliei.

Există un Dumnezeu al italienilor. El este neapărat catolic, iar Italia este mama singurei biserici adevărate. Dumnezeul catolic vorbește limba latină. Cele mai bune liturghii sunt cele rostite și astăzi în latină, chiar dacă nu știu ce decret de la Vatican II a dat voie popoarelor să rostească liturghiile în limbile contemporane și contextualizate. Chiar dacă nu sunt înțelese de mai nimeni, liturghiile în limba latină sunt singurele care pot exprima plenar voia Dumnezeului italienilor. Cine nu știe limba latină nu poate face de fapt teologie, spun ei. Faptul că Isus Hristos n-a vorbit limba latină și că Biblia a fost scrisă inițial în greacă … este trecut cu vederea.

Și pentru că veni vorba de greci, exită un Dumnezeu al grecilor, unul monopolizat de moștenitorii filosofiei și ai panteonului științific elen. Este Dumnezeul muntelui Atos, Dumnezeul care ne-a dat Noul Testament în limba greacă, sigura limbă suficient de evoluată pentru a putea purta spre noi încărcătura de revelație divină. Era să uit să vă spun, și grecii se cred cu îndârjire un „popor ales“, … singurul.

Există bineînțeles și un Dumnezeu al americanilor … unul capitalist, antreprenor, individualist și imperialist care a predestinat America să fie „lumea nouă“, ultima șansă a omenirii de a face voia lui Dumnezeu. Aș putea să scriu mai multe, dar despre americani și lipsa lor de teologie serioasă știu să scrie cel mai bine disprețuitorii și scrobiții teologi europeni.

Restrângând aria de observare, vă pot spune că există chiar și un Dumnezeu baptist, un Dumnezeu pentecostal, unul creștin după Evanghelie, unul ortodox, unul catolic, unul metodist, unul luteran, unul moravian, unul menonit, unul anglican …

Fiecare credem în interiorul denominației noastre că suntem singurii care-L cunoațtem pe Dumnezeu așa cum se cuvine, așa cum credem noi că se cuvine. „Ceilalți“ sunt departe de adevăr și singura lor șansă ar fi o reconvertire, nu la Christos, ci la propria noastră mărturie de credință.

Mă arde și astăzi pe inimă gluma cu cei care colindau cerul în care ajunseseră de curând și care, după ce au trecut prin săli enorme, pline de oameni zgomotoși în laudele și bucuria lor, au ajuns într-un loc în care călăuza le-a spus: „Aici trebuie să faceți liniște deplină ca să nu-i tulburați pe cei dinăuntru și să le stricăm bucuria. Știți, ei sunt baptiști și cred că numai ei au ajuns în rai. Nu trebuie să afle că au ajuns și alții“.

Cine are dreptate? Al cui este Dumnezeu? Cine este mai aproape de voia Lui? Dumnezeu ne-a făcut după chipul și asemănarea Lui sau noi L-am făcut după chipul și asemănarea noastră?

Și când te gândești că până și pe evrei, Dumnezeu se străduiește să-i învețe, de două mii de ani, că Iehova poarte fi și așa cum cred ei, dar și … altfel. Dumnezeul evreilor poate să fie și Dumnezeul … Neamurilor. Majoritatea evreilor n-au ajuns încă să o creadă, din cauza convingerilor … ferme.

Și când te gândești că ar fi așa de simplu și bine dacă fiecare dintre noi ne-am păstra convingerile, dar am reuși să trecem și puțin dincolo de ele. Da, Dumnezeu este așa cum credem noi, dar  … și altfel. El va fi pururea așa. Astăzi „cunoaștem în parte“ și, în ce privește cunoașterea de Dumnezeu, vom continua etern să descoperim în El lucruri noi, unele neașteptate, întotdeauna însă frumoase, fascinante și fermecătoare.

Oare nu este Biserica canavaua, panza pe care se demonstrează înțelepciunea divină în toată splendoarea ei multicoloră („pentruca domniile şi stăpînirile din locurile cereşti să cunoască azi, prin Biserică, înţelepciunea nespus de felurită a lui Dumnezeu, …“ – Efeseni 3:10)

Încercați să spuneți și voi împreună cu mine: „Dumnezeu este cum credem noi … și altfel“. S-ar putea ca fraza asta să ne aducă aminte că înaintea Lui suntem toți … „frați“.

“Cunoastem in parte si propovaduim in parte …”Categories: Articole de interes general, Maxime si cugetari, Raspunsuri la intrebari

4 replies

 1. Eu cred a de la treaba ” cu fructul oprit ” ni se trage .Invatatura sa nu va faceti ;dumnezeii dupa chipul si imaginatia voastra are efect invers in noi si este destul de lucrativa .Gluma cu baptisti este buna!!!chiar nu ne mai trezeste nimic;nici cuvantul ,nici Duhul ,nici glumele,cand am citit ce a declansat cartea fr.Ton ;Umblarea cu Dumnezeu,m-am ingrozit ,inafara decat frica in imixtitudinea altei confesini nimic;ura,dispute aprigi etc…nici vorba de vreo corectie de apropiere de Dumnezul nostru ,asa cum ne-a creat pe fiecare.

 2. SHALOM!

  Da, Dumnezeu este ALTFEL si totusi LA FEL , IMUABIL, nu Se schimba, caracterul Lui divin ramane mereu egal cu Sine Insusi, cu Principiile Sale ( Legea Sa ), cu Sfintenia Sa, cu Dragostea Sa… etc.
  Nu apartenenta etnica ne ridica in ochii Lui, ci INIMA. Sa ne amintim de Enoch, de Noe, De Iov etc. OK! Nu e rea nici APARTENENTA. Dar …. daca suntem ce suntem cu-atat mai mare este RESPONSABILITATEA. Ce facem cu MOSTENIREA noastra? IL iubim noi pe Domnul mai mult? Aducem rod mai bogat pentru Imparatie? Ne iubim noi mai mult fratii? Ii iubim pe dusmani asa cum a facut Domnul nostru?
  Cred ca mai mult ca niciodata, acum, inainte de marele eveniment al Revenirii pe nori, pentru a-Si lua Acasa Mireasa, ISUS vrea RECONSACRARE. Rededicare pe altarul Sau sfant. 1 Petru 2: 9 este inca adresat Bissericii. Despre ASA CEVA ESTE VORBA! Despre o SEMINTIE ALEASA, un nou tip de oameni, nascuti din nou-oamenii visului lui Dumnezeu. Dupa acest lucru a tanjit Dumnezeu cand le-a spus evreilor ceea ce este scris in Exod 19: 5. Acum ( inca, pana la Rapire ! ) noi ( Biserica! ) suntem IMPLINIREA VISULUI LUI DUMNEZEU, fara sa fi depus vreun efort in acest sens. Nu am implorat acest lucru si nu am facut nimic prin noi insine ca sa-l meritam; HARUL Domnului nostru Isus Christos ni l-a oferit.
  In traducerea King James versetul de mai sus suna asa: ” sunteti o generatie aleasa” ( Prezent , nu ” Veti fi o generatie aleasa”) . Fiind nascuti din nou, am devenit COMOARA DEOSEBITA ( suna pleonasic, scuze ) a lui Dumnezeu, si facem parte din NEAMUL SAU imparatesc. Este important sa observam etimologic ca ” generatie” deriva din radacina ” gena” . O gena este unitatea primara a organismului viu. Genele contin informatiile dupa care se formeaza si se fixeaza celulele organismului si tot ele transmit trasaturile genetice de la parinte la copii. Astfel, cand Dumnezeu a descris Faptura Noua ( 2 Cor 5: 17 ) ca apartinand unei GENERATII ALESE , EL S-a referit la faptul ca noi facem parte din categoria speciala a super-oamenilor, cu material genetic divin. Acest lucru inseamna ca avem ADN-ul lui Dumnezeu in noi.
  Isus a murit ca sa ridice o noua generatie, o preotie regala, oameni deosebiti, o natiune sfanta, o noua rasa- FAPTURA NOUA in CHRISTOS! Iata la ce este chemata Biserica, Iubita Sa. In veci GLORIA sa fie doar a Mielului!

 3. Convingeri ferme si…au inca marama pe ochi , pentru ca noi sa vedem .
  Problema nu este la ei ci la noi , pentru ca noi spunem ca ”vedem” dar ne comportam ca si cum am fi fost mantuiti pentru ca meritam .Deci toti trebuie sa ne copieze in totul . N-ai voie altminteri….
  PS Stiu ca iti plac f mult comentariile mele…inteleg

Trackbacks

 1. Așa cum credem noi … și altfel – Blog Creștin Ardelean Viorel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: