Un barbat in planul divin (I)

(Materialul acesta se poate tine sub forma uni seminar cu barbatii. Am facut-o si o voi mai face. Am deja un Power Point presentation).

Ce este un bărbat adevărat?
(extrase prelucrate din cartea „The Masculine Journeț,Understanding The Six Stages of Manhood”, de Robert Hitcks).

manpuzzled

Identitatea masculină a fost sursa tuturor relelor din istoia mai recentă sau mai îndepărtată. Lumea de acum este o creație masculină. Acesta este motivul pentru care ea este într-o continuă criză. Singura șansă pentru echilibrarea tendințelor războinice și destructive din lume ar fi, după părerea psihologilor, „îmblânzirea” bărbaților.
Freud a răsturnat piramida instinctelor masculine așezând-o pe vârful pornirilor sexuale. Un critic al concluziilor lui a spus „Freud, este de părere că bărbatul are două capete și necazurile apar atunci când capul de jos are tendința de a dirija capul de pe umeri.”

Karl Gustave Young a spus și el că băbarbatul trebuie să ia legatura mai plenar cu partea lui „feminină”. Convins de adevărul creației din Biblie, Young a emis parerea că prin „luarea femeii” din coasta lui Adam, bărbatul și-a pierdut echilibrul lăuntric inițial.

Ușurința cu care sunt promovate astăzi femeile în poziții de conducere rezervate până mai ieri doar bărbaților este o dovadă că în multe cabinete ale lumii, părerile lui Freud și }oung au fost luate foarte în serios. Pretutindeni au apărut dintr-o dată femei președinte, femei miniștri, femei prim-miniștri, femei delegate la Organizația Națiunilor Unite, femei în palatele și parlamentele lumii, femei până și în altarele și la amvoanele bisericilor.

Eu cred că problema bărbaților nu este dezechilibrul atribuit instinctelor sexuale, ci debusolarea celor care și-au pierdut sau nu și-au găsit niciodată sensul și semnificația adevărată a vieții. „Feminizarea” bărbaților nu va duce la soluționarea problemelor lumii, ci doar la accentuarea lor.

Oare care este barbatul ideal? Cum ar trebui să arate barbății care-și împlinesc destinul hotărât prin creația divină?

Daniel Levinson a scris o carte excelentă despre schimbările care au loc în personalitatea masculină de-a lungul vieții. Titlul cărții este și el sugestiv și foarte … conform cu realitatea: „Anotimpurile din viața unui bărbat” (The Seasons of a Man’s Life, 1978). Levinson analizează viața a patruzeci de bărbați și ajunge la concluzia că „masculinitatea are manifestări diferite la vârste deosebite din viață. Există niște simptome predictibile ale procesului care marchează evoluția unui bărbat de-a lungul vieții sale”. Traian Dorz a scris o poezie ca o meditație despre schimbările petrecute în viață: „Mi se pearea că vremea trece/ Mi se parea, dar … eu treceam!”

Ființele vii nu sunt statice, ci dinamice, urmând traiectoria unor schimbări prestabilite de Creatorul lor. Care este evoluția hotărâtă de Dumezeu pentru un bărbat? Există atâtea feluri de bărbați! Care este cel „normal? Cum trebuie el să se comporte?

Este semnificativ să observăm că Biblia folosește șase termeni pentru a identifica personalitatea bărbatului (șase este cifra omului în numerologie!). Aceste cuvinte sunt fiecare pline de semnificație. Iată-le: Adam (om), Zakar (mascul), Ghibor (războinic), Enosh (suferind), (bărbat), Zaken (înțelept).

Viața unui bărbat este o călătorie în care el se schimbă odată cu peisajul prin care trece. Acest concept îi ia prin surprindere pe unii. Ei se așteaptă naiv ca meseria, căsătoria și credința să însemne același lucru pe toată durata vieții. Când lucrurile se schimbă, ei intră în panică, crezând că s-a întâmplat ceva foarte rău, în loc să-și dea seama că au trecut dincolo de pragul unei vârste în care, odată cu realitatea din jur se schimbă și cea dinăuntru. Cine călătorește se obișnuiește să se despartă mereu de prieteni din trecut și este gata să-și facă alții noi. Pentru cel aflat „pe drum” este normal să existe urcări și coborâri, ocolișuri, sprinturi și staționări, schimbarea mijloacelor de transport și dese schimbări ale vremii. La fel este și cu bărbatul care trece prin viață. Fiecare etapă nouă îl solicită altfel și la fiecare schimbare are nevoie de un anumit timp de acomodare. Crizele acestei adaptări sunt compuse din etape distincte: desprinderea de trecut, inițierea într-o realitate nouă, tranziția spre această realitate și o caracteristică stare temporară de confuzie. Trecerea prin aceste etape este strict necesară și trebuie acceptată deliberat dacă nu vrem să ne „blocăm” încăpătânați la un anumit nivel de creștere.

De exemplu, tânărul care se căsătorește știe în mod intuitiv că viața lui de după căsătorie nu va mai fi la fel ca cea dinaintea ei. El se așteaptă la anumite schimbări și este bucuros să le facă. Va trebui să-și „lase” părinții, să renunțe la mare parte din timpul petrecut cu prietenii și chiar dacă aceste schimbări vor fi dezechilibrante pentru o vreme, el le acceptă și chiar le anticipează. Nu la fel este însă cu tânărul adult care-și pierde dintr-o dată serviciul și rămâne „pe drumuri”. O asemenea schimbare este traumatică și trecrea prin etapele ei se va face mai anevoie, iar acomodarea va fi mai dureroasă.

Identificare diferitelor stagii prin cuvinte diferite din limba ebraică este foarte clară, dar se pierde uneori în traducere. Iată de exemplu textul un text din cartea Proverbe:

„Slava tinerilor este tăria, dar podoaba bătrânilor sunt perii albi” (Proverbe 20:29).

Ce se asteaptă de la un bărbat este direct legat de etapa de viață pe care o străbate. Termenul „tinerii” din text este în original „Ghibor”, echivalentul etapei războinice din viață, iar termenul folosit pentru „bătrâni” este „zaken”, echivalentul maturității pline de înțelepciune. Nu ne așteptăm să găsim „tărie” la cei vârstnici, dar la fel de neobișnuit ar fi să descoperi „înțelepciunea” la cei tineri! Fiecare calitate este „normală “ la vârsta care o justifică. Chiar și „credința” are semnificații și manifestări diferite la diferitele vârste prin care trec bărbații.

Ipostazele specifice anumitor perioade sunt toate la fel de reale și de … personale. Schimbându-se mereu, bărbatul continuă să fie în esență el însuși, îmbogățindu-și personalitatea și desăvârșindu-și sau deformându-și caracterul. Nimeni n-ar trebui să aibe pretenția să fie la patruzeci de ani cum a fost la douăzeci. Realitatea se va schimba iar pe la șaizeci de ani, iar cei care vor avea privilegiul să ajungă la optzeci de ani vor trăi o cu totul altă experiență. Fiecare vârstă reprezintă o fază de trecere, dar poate rămâne și o fixație obsesivă și păgubitoare.

Vă propun să luăm pe rând cei șase termeni folosiți de Biblie pentru a numi „masculinitatea” și să-I analizăm împreună.

Pe cât posibil, analiza acestor termeni va urma o schiță prestabilită: definiția termenului, uzul lui în textul Scripturii, abuzul calității care de vine astfel defect, exemple de persoane care ilustrează terenul respectiv, corecția necesară și exemplul Domnului Isus.

road-to-manhood

Vom folosi urmatoarea ilustratie pentru a usura memorizarea calatoriei noastre:

6menCategories: Studiu biblic

3 replies

 1. Frate Daniel,
  Sunt Gabi Pal, pastorul unei biserici romane din Melbourne, Australia.
  As dori sa va cer permisiunea pentru a folosi materialul dumneavoastra -Un barbat in planul divin! As putea avea si PPT la care faceti referinta? Ma intereseaza de fapt niste “leading questions” pentru fiecare lectie in parte care sa constitie un “framework” pentru discutiile din grupul de barbati.
  Va multumesc!
  Gabi Pal

 2. Studiul exista deja in PPT. Va trebui doar sa-l traduc in romanestesi sa gasesc o metoda de a-l agata de acest blog. N-am avut timp s-o fac pana acum. Eu l-am tinut cu baietii care stiau mai bine limba “americana”.

 3. pace,
  ne place studiul am putea primi si prezentarea PPT?
  cu multumiri,
  Ionel Dragan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: