Indulgenți cu indulgențele

Here we go again!

Biserica Catolica a anuntat, spre entuziasmul unor credinciosi si mirarea altora, reintroducerea faimoaselor “indulgente”. Nu este insa un rezultat al recesiunii si nici al influentei in scadere a Bisericii. Biserica Catolica are suficienta influenta si bani (si oricum a scos in afara legii vanzarea lor in secolul XVI). Problema este “pacatul”.

In ultimele luni, diocezele din intreaga lume au inceput sa ofere credinciosilor catolici indulgente partiale si plenare, informeaza New York Times. Indulgentele sunt disponibile pentru catolicii care isi marturisesc pacatele si sunt de acord sa se roage in plus, sa faca pelerinaje si donatii, pentru a reduce partial sau total timpul petrecut in Purgatoriu inainte de a ajunge in Rai. Nu poti sa le cumperi, insa nu strica sa faci o donatie pentru a ajunge sa pui mai repede mana pe una dintre ele, iar rudele celor decedati le pot “asigura” acestora o trecere mai usoara in Rai. Cele partiale reduc timpul in Purgatoriu printr-un numar clar de zile sau ani, iar cele plenare elimina cu totul Purgatoriul, pana la comiterea unui alt pacat. Pacatosii nu au dreptul insa decat la o indulgenta plenara pe zi.

Controversatele indulgente au fost abandonate, teoretic, de catre Biserica, in 1567 si practic in 1960.
Ultima schisma in sanul Bisericii a pornit tot de la vanzarea indulgentelor – Martin Luther si-a batut in cuie o lista cu cele 95 de teze pe usa bisericii din Wittenberg, prin care cerea interzicerea comertului cu indulgente pentru finantarea constructiei Basilicii Sf. Petru.

In ziua de astazi, indulgentele nu mai implica tranzactii monetare, insa au fost stigmatizate atat de mult timp incat generatiile actuale le asociaza cu Evul Mediu, chestiune care arunca o lumina sumbra asupra Bisericii Catolice.
“De ce le aducem inapoi? Pentru ca pacatul inca exista in lume” a explicat Episcopul Nicholas A. DiMarzio din Brooklyn.
Insa explicatia expertilor este mult mai simpla: indulgentele sunt o buna modalitate de a-i face pe catolici sa se spovedeasca.
“Numarul confesiunilor a tot scazut in ultimii ani si biserica este foarte ingrijorata de asta”, explica Reverendul Tom Reese, fost editor al unei publicatii catolice.

Intr-o cultura laicizata, in care se pune accentul pe psihologie si auto-ajutorare, “biserica vrea sa aduca in ecuatie ideea de pacat personal. Indulgentele sunt o modalitate de a le aminti oamenilor de importanta penitentei”.
Pentru a fi buni catolici, credinciosii trebuie sa-si marturiseasca pacatele o data pe an, iar spovedania este o conditie de baza pentru obtinerea unei indulgente.
Renasterea indulgentelor face parte dintr-un proces mai indelungat al Bisericii Catolice, care devine mai conservatoare cu fiecare noua masura.
Intoarcerea indulgentelor a inceput cu Papa Paul al II-lea, care a autorizat episcopii sa le ofere in 2000, in cadrul sarbatorilor pentru al treilea mileniu.
“Oferta” a crescut exponential dupa instalarea Papei Benedict, care le-a pus la dispozitia credinciosilor de noua ori in ultimii trei ani. Actuala oferta este legata de sarbatorirea, anul acesta, a Sfantului Pavel, asa ca indulgentele vor fi disponibile inclusiv in iunie.

Articol citit de 1796 ori

Sursa: Ziare.comCategories: Stiri din America

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: