Ecoumenism fara ecou

Pe vremuri, cand marile puteri adunau lumea la Conferintele pentru pace, tot ceea ce faceau era sa bea un ceai impreuna si sa stabileasca data viitoarei intruniri.

La Sibiu, fiecare a vorbit, dar cine a ascultat? Ca pe vremuri, s-a mers spre “cel mai mare divizor comun” si s-a ajuns la”apa de ploaie”.

Iata concluziile preluate din presa:

Sibiu, 8 sep /Rompres/ – Mesajul final adoptat, sâmbata, de Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu include zece recomandari, printre care figureaza continuarea dialogului interreligios, organizarea de actiuni comune si stabilirea perioadei de 1 septembrie- 4 octombrie ca interval dedicat rugaciunilor pentru protejarea Creatiei.

În documentul, adoptat dupa ce în prealabil delegatii bisericilor din Europa au facut observatii pe marginea a doua variante intermediare, mai recomanda : promovarea principiilor Cartei Ecumenice, protejarea naturii, încurajarea comertului onest si diminuarea saraciei.

În mesaj s-a precizat ca cea de-a treia Adunare Ecumenica de la Sibiu a fost marcata în mod deosebit de ‘bogatia traditiei si spiritualitatii ortodoxe’.

Se arata de asemnea ca la Sibiu sunt reînnoite angajamentele asumate deja la întâlnirile ecumenice de la Basel si Graz, exprimându-se regretul fata de faptul ca pâna acum nu au fost împlinite o parte dintre ele. ‘Oricum, încrederea noastra în puterea transformatoare a luminii lui Hristos este mai puternica decât întunericul si resemnarea, fatalismul, frica si indiferenta’, se arata în text.

În document se reliefeaza ca la Sibiu a fost simtita înca o data ‘rana dureroasa a diviziunii dintre bisericile noastre’, determinata de evolutiie culturale si istorice diferite ele crestinismului din estul si vestul Europei. Drept urmare, sunt recomandate: reînnoirea misiunii de a-L proclama pe Isus ca Lumina si Salvatorul lumii, continuarea dialogului pentru recunoasterea mutuala a botezului, efectuarea de rugaciuni pentru celelalte confesiuni, de pelerinaje ecumenice, de actiuni comune pe plan social si cultural.

În document este stipulata respingerea oricarei forme de antisemitism, dar si solidaritatea cu crestinii din Orientul Mijlociu, Irak si alte zone ale globului, unde aceasta comunitate este minoritara. Se face de asemenea apel la crestini sa respecte libertatea religioasa a celorlalti.

‘Cerem tuturor statelor europene sa puna capat retinerii ilegale a migrantilor, sa faca eforturi pentru a asigura imigratia legala, integrarea migrantilor, a refugiatilor si a solicitantilor de azil, sa sustina unitatea familiei, sa combata traficul de persoane, precum si exploatarea sau traficul fiintelor umane’, prevede mesajul AEE.

‘Europa a fost initial un proiect politic, pentru a asigura pacea, dar acum trebuie sa devina o Europa a oamenilor, mai mult decât un simplu spatiu economic’, se precizeaza în text, apreciindu-se totodata angajamentul institutiilor europene pentru un dialog deschis cu bisericile de pe continent.

Se mentioneaza, de asemenea, ca violenta si terorismul în numele religiei sunt, de fapt, o negare a religiei si se face apel la mentinerea pacii.

‘Crestinii trebuie sa fie eliberati de frica si avaritie – lucruri care ne fac sa traim într-un mod egoist, îngust si lipsit de vitalitate’, a mai apreciat comisia de redactare a mesajului.

Atragându-se atentia asupra faptului ca procesul de globalizare economica si împartirea societatii în învingatori si învinsi are efecte nedorite pe plan social si ecologic, li se recomanda crestinilor europeni sa sustine obiectivele Natiunilor Unite în vederea diminuarii saraciei (se atrage în mod special atentia asupra situatiei grave din Africa).

Este indicata lansarea unui proces consultativ privind responsabilitatea Europei fata de probleme precum : protejarea mediului, evolutia corecta a procesului de globalizare, respectarea drepturilor minoritatilor etnice (comunitatea roma este mentionata în mod special).

O alta recomandare a mesajului este sustinerea unor initiative precum anularea datoriilor si încurajarea comertului onest.

Cea de-a zecea recomandare este ca perioada 1 septembrie-4 octombrie sa fie dedicata rugaciunilor pentru protejarea Creatiei si promovarea unui stil de viata în concordanta cu principiile protejarii mediului.Categories: Articole de interes general

1 reply

 1. O alta impresie despre Ad. Ecumenica de la Sibiu

  Duminica, 09 SEP 2007 – Andrei BADIN – http://andreibadin.blogspot.com/

  Ecumenism de vitrina scrie cotidianul Új Magyar Szó despre Adunarea Ecumenica de la Sibiu.

  “Desi Adunarea Ecumenica a fost organizata sub semnul ecumenismului, in mod vadit, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane si-au adjudecat locurile fruntase” – sustine editorialistul ziarului citat de Radio Europa Libera.

  Incidente au avut loc si la deschiderea Adunarii Ecumenice. Cotidianul maghiar “Háromszék” (Trei Scaune Seciuesti) scrie ca Episcopul Tokés a anuntat din timp ca va boicota manifestarea, in semn de protest fata de nerestituirea unui teren (de sport) din Oradea, iar reprezentantii unei organizatii a tineretului maghiar au incercat sa distribuie participantilor materiale despre imobilele neretrocedate Bisericii Reformate. Doar ca cei cinci tineri au fost retinuti de un echipaj al Politiei, au fost interogati timp de mai multe ore, fiind acuzati de comert ilegal cu obiecte de cult.

  Publicatiile maghiare Szabadság şi Népújság ofera si ele amanunte despre nemultumirile invitatilor protestanti ai manifestarii ecumenice de la Sibiu. Delegatiile Bisericilor din Ungaria s-au plins de conditiile de cazare asigurate intr-un cartier marginas al Sibiului, iar reprezentantii Bisericii Reformate au remarcat ca nu au fost invitati la receptia de deschidere a manifestarii. —– Posted by Andrei BADIN

  P.S. Totusi, intr-un entuzaism general, in final Adunarea Ecumenica Internationala si-a prelungit programul pina Duminica, inclusiv, la cererea Bisericilor din Sibiu si a miilor de tineri pelerini prezenti, care s-au inflacarat in timpul programului de Inchinare si lauda publica (Open Worship Service) de Sambata seara si care a continuat si Dumnica dimineata.

  In final chiar si ierarhii, teologii si tinerii BOR prezenti au inceput sa cinte impreuna cu tinerii charismatici catolici si protestanti.

  Rev. Ioan Pop, Religious Rights Observer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: